Miért halnak meg hamarabb a férfiak? Az Y kromoszómában van a kulcs

A népszerű elmélet szerint a férfiak rövidebb életet élnek, mint a nők, mert nagyobb kockázatot vállalnak, veszélyesebb munkát végeznek, többet isznak és dohányoznak, és nem képesek orvosoktól tanácsot kérni.

Az UNSW Sydney tudósai által végzett kutatások azonban azt sugallják, hogy a valódi ok kevésbé kapcsolódhat az emberi viselkedéshez, és inkább azon nemi kromoszómák típusához kapcsolódik, amelyeket a legtöbb állatfajjal megosztunk. A Biology Lettersben közzétett tanulmányban az UNSW Science Biológiai, Föld- és Környezettudományi Iskolájának kutatói az összes rendelkezésre álló tudományos irodalmat elemezték a nemi kromoszómákról és az élettartamról – és megpróbálták megállapítani, hogy létezik-e olyan minta, amelyben az egyik nem meghaladja a másikat, ezt pedig megismételték az állatvilágban is. “Az élettartamra vonatkozó adatokat nemcsak a főemlősök, más emlősök és madarak, hanem a hüllők, halak, kétéltűek, pókok, csótányok, szöcskék, bogarak, pillangók és lepkék esetében is megtekintettük” – mondja. “És azt találtuk, hogy a fajok széles skálájánál a  hímnem hajlamos korábban meghalni, mint a női nem, és átlagosan 17,6% -kal korábban.”

Érdekes, hogy a kutatók ugyanezt a mintát megfigyelték azokban az állatokon, amelyek saját egyedi nemi kromoszómákkal rendelkeznek, amelyek az összes többi állat fordítottjai. Madarakban, pillangókban és lepkékben a faj hímjei rendelkeznek homogén nemi kromoszómával (ZZ-vel jelölve), míg a nőstény heterogametikus kromoszómával rendelkezik (ZW). A nőstény madarak, a pillangók és a lepkék általában korábban meghaltak, mint a hím társaik, és hitelességet adnak az X hipotézisnek. Egyszerűen fogalmazva: a heterogametikus férfiak (XY) hamarabb elpusztulnak, mint a heterogametikus nők (ZW), összehasonlítva a fajuk ellenkező nemével.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*