Jelek, hogy cipőben járunk

A cipő választás igen fontos lehet, ugyanis egy rossz cipő esetén az egész testtartásunk megborulhat és sokkal nagyobb terhet tehetünk a gerincünkre. Mi utána jártunk melyek azok a jelek, melyeket, ha észlelünk, azonnal célszerű lábbelit cserélni.

A láb méret egy bizonyos idő után növekszik, majd megáll. Ám, ahogy idősödünk sokszor előfordulhat, hogy a láb boltozata megereszkedik és ennek következtében a lábunk nagyobb felületen érintkezik a talajjal. Így akár egy teljes mérettel is megnövekedhet a lábméretünk. Egy cipőt nem lehet a végtelenségig hordani, ugyanis egy idő után a benne található talpbetétek, és támasztékok, melyekre szüksége van a lábunknak elhasználódnak és már nem tudják a szükséges tartást biztosítani. A cipőinket bármennyire is szeretjük, ha naponta használjuk, akkor legalább 9 havonta, vagy évente érdemes lecserélni. Amennyiben a heti 15-16 kilométertől is többet sétálunk, akkor 4-6 havonta érdemes cipőt váltani. Továbbá akkor is érdemes cipőcserén gondolkodni, hogyha a cipőnk el van gyengülve, illetve ha síkfelületen elbillen egyik irányba. Amikor cipőt választunk, akkor mindig kell, hogy maradjon egy kis hely a cipő és a lábujjunk között.

Pont annyi is elegendő, hogy kényelmesen megtudjuk mozgatni a lábujjainkat. Ez azért is fontos, mivel a lábunk, lassan de biztosan bedagad a nap végére. Így, ami még reggel kényelmesnek bizonyult, az a nap végére már túl szoros lehet. Intő jelek lehetnek még a hólyagos lábak, tyúkszemek, vagy még a leharcolt lábkörmök is. Ugyanis ezek mind annak a jelei lehetnek, hogy a cipő nem megfelelően érintkezik a lábunkkal, vagy egyes pontokon túl szűk, illetve túl szoros lehet. Ilyen extra nyomás hatására a bőrünk elkezdhet kérgesedni. Melynek következtében nem csak tyúkszemet, de bütyköket is kaphatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*