Hogyan hűtsük le lakásunk a kánikulában légkondi nélkül?

A nyári hőségben nem könnyű meglenni a meleg lakásban. Vannak, akiknek anyagi okok, mások egészségügyi szempontból döntenek úgy, hogy mellőzik a klímát és igyekeznek más módszerekkel megoldani a lakás hűtését.

Ezúttal is érdemes visszanyúlni nagyszüleink praktikáihoz, hisz az ő idejükben sem volt légkondi, mégis megoldották, hogy a lakásban hűvös legyen. Szellőzésre a legideálisabb időszak az éjszaka, mivel, ha nappal szellőztetünk, csak a fullasztó, meleg levegőt engedjük be a lakásba. A szellőztetésre a legjobb és egyben leggyorsabb módszer a kereszthuzat. Érdemes figyelni a nap állását és annak alapján elsötétíteni a lakás azon részét, ahol süti a nap. A redőnyöknek, sötétítő függönyöknek köszönhetően a lakásban kellemes hőmérséklet lesz. A hőszigetelő fólia is nagy segítséget jelenthet, ráadásul télen is nagy hasznát fogod venni, ráadásul olcsóbb is, mint egy klíma.

Lehetőleg nagy sütést-főzést ne napközben tervezz, hiszen így csak növeled a benti hőmérsékletet, ráadásul valószínűleg te sem szeretnél a forró tűzhely mellett állni. A hideg vizes felmosás is segíthet, hogy a lakást egy kicsit lehűtsd. További jó ötlet, ha a kimosott lepedőket az ablakba akasztod. De, bármilyen frissen mosott ruha megfelel, akár csak, ha odabent teregeted ki, hiszen a párologtatás hőt von el a környezettől. Ha eddig mellőzted a lakásodból a növényeket, akkor érdemes ezen változtatni. A növények ugyanis folyamatosan párologtatnak, így hűvösen tartják a lakást. A világos színek tökéletesek a lakásba, mivel így kevésbé melegednek fel a bútorok. Természetesen a hideg italok és a jégkrém sem maradhatnak el a nagy melegben, bár nem a lakás lehűtésére, sokkal inkább a saját kényelmünk érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*