Hasznos tippek a kollégiumi élethez

A főiskola egy egészen vad utazás, de a kollégiumi élet önmagában kaland. Ha beköltözik egy kollégiumba, akkor valószínűleg először él egy új helyen, először kell magára vigyáznia, vagy megosztani a helyét a szobatársakkal – ez mind nagyon izgalmas, de természetesen hirtelen elég sok szakadhat ezzel az új élettel a nyakába. Nézzük meg, mit lehet tenni annak érdekében, hogy mindent kihasználjon, ami a kollégiumi élettel jár.

Ha olyan épületben élsz, ahol tucatnyi újonc elsőéves van, és mindegyik ugyanolyan lelkes, mert megtapasztalhatja végre a főiskolai életet, akkor folyamatosan zajra kell számítania. Nem azt mondjuk, hogy az emberek a nap 24 órájában, éjjel-nappal zongoráznak a szobában, főleg mivel az iskolák többsége rendelkezik a zajszintre és a diákok megzavarására vonatkozó szabályokkal, ám bizonyos mértékű háttér-zümmögésre mindenképp számítani kell, ez elkerülhetetlen. Vannak, akik a folyosón beszélgetnek. Talán a szobatársa horkol. Az is megtörténhet, hogy a szobák között a falak vékonyak. Bárhogy is legyen, meg kell szoknia annak a gondolatának, hogy a teljes békét és csendet különleges alkalmakra kell fenntartani.

A fenti pont után ideje szembesülni egy olyan valósággal, amelyet sok elsőéves diák különösen fárasztónak talál – nehéz megtalálni a kollégiumokban levő magánéletet. Mit értünk ez alatt? Nos, nemcsak Ön és a szobatársa nemcsak a hálókörzetet osztják meg, hanem a zuhanyzót, az étkezőt és a tanulásra fenntartott helyiségeket is. Szó szerint adaptálódnia kell a közösségi életmódhoz, amely kemény átmenet lehet azok számára, akik a saját szobájukhoz és a saját fürdőszobájukhoz szoktak hozzá. Koncepcionálisabb értelemben véve, meg kell szoknia, hogy a kollégiumban valószínűleg mindenhol találkozol valakivel, akit ismer. Bár ez jó vagy rossz dolog is lehet a kapcsolatoktól függően, ha egy kis idő után ismerkedni kezd, az iskola és a kollégium nem lesz nehéz hely.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*