Eladó lakás vásárlásának folyamata

A lakás vásárlásról sokan azt gondolják, hogy keresgéléssel indul, holott előtte érdemes felállítani a költségkeretet és átgondolni mi az, ami mindenképp fontos a leendő lakásban.

Eladó lakás vásárlása esetén jó, ha még a keresgélés megkezdése előtt érdemes pár dolgot letisztázni. Ilyen például a lokáció, vagyis, hogy hol található a lakás, valamint, hogy milyen elképzeléseink vannak a lakást illetően. Például hány szobára van szüksége a családnak. A gyerekes családokesetében a gyerekek minél nagyobbak lesznek, annál sürgetőbb a saját kis tér számukra. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy pontosan mekkora összeget szán a lakás vételre. Érdemes azt is belekalkulálni, hogy esetleg felújítást is kell végezni a lakásban. Éppen ezért egy körülbelüli összeg helyett, pontosan le kell szögezni, hogy mekkora keret áll rendelkezésre. Ezek után megkezdődhet a keresgélés. Ha talál olyat, ami szimpatikus lehet, akkor érdemes érdeklődni, hogy az épület mikor épült és milyen anyagok felhasználásával, mikor történt utoljára felújítás, valamint milyen költségekkel kell számolni havi szinten. A sem elhanyagolandó dolog, hogy a szomszédok milyenek. Ha úgy néz ki a lakás megfelelő, akkor érdemes felkeresni a környékbelieket, picit ismerkedik velük, hiszen, ha összejön a költözés, akkor több évre is szomszédok lehetnek.

Érdemes az általános, praktikus kérdések mellett a jogi dolgoknak is utánanézni. Például, hogy van-e bármilyen nehezítő jogi körülmény vagy tartozás. A műszaki tényezőket sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha van közös képviselő érdemes érdeklődni, hogy a közeljövőben lesz-e felújítás, valamint milyen, a teljes házat érintő költségekkel kell számolni. Ha nem biztos a dolgában akkor, érdemes építészmérnök vagy külső statikus segítségét kérni. Ha ők úgy találják, hogy minden rendben, akkor nyugodtan tehet ajánlatot a tulajdonosnak. Bővebb információkért és eladásra kínált ingatlanok megtekintéséért látogasson el a homexpress.hu weboldalra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*