Egy vizsgálat összekapcsolja a súlyos ínybetegséget a megnövekedett demencia kockázatával

Az íny és a fogak gondozása is segíthet az agy védelmében? Egy nemrégiben végzett tanulmány kimutatta a súlyos ínybetegség vagy a periodontitis és a demencia fokozott kockázatát mutató kapcsolat növekedését. Az új kutatások arra utalnak, hogy a fogíny egészségének megőrzése megelőzheti a demenciát.

A kiterjedt nemzeti egészségbiztosítási szűrőprogram adatai alapján a dél-koreai Szöuli Nemzeti Egyetem kutatói megvizsgálták a krónikus periodontitis és a demencia közötti kapcsolatot. Egy tanulmányban, amely most az American Geriatrics Society folyóiratában szerepel, a kutatók leírják, hogy találtak egy szerény kapcsolatot a súlyos ínybetegség és a demencia között, ami összhangban van néhány korábbi tanulmánnyal. A kutatók arra is rámutatnak, hogy a tanulmányuk valószínűleg az első, amely megállapítja, hogy az életmód-tényezők, mint például az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a testmozgás, nem hatottak a kapcsolatra. A demencia kifejezés a mentális kapacitás csökkenését írja le – mint például a memória és az érvelés növekvő nehézségei -, ami annyira súlyos, hogy megzavarja a mindennapi életet. Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb oka.

A kutatók egy 2014-es tanulmányra hivatkoznak, amely arra utal, hogy a demenciás kockázati tényezők 20% -os csökkenése több mint 15% -kal csökkentheti a demencia várható 2050-es prevalenciáját. “Az egyik ilyen kockázati tényező a krónikus periodontitis.” A periodontitis egy gyakori emberi betegség, amelyben az ínyt és a fogakat támogató szerkezetek bakteriális fertőzés következtében begyulladnak. Általában gingivitisnek vagy ínygyulladásnak is nevezik. Bár az emberi száj baktériumok széles körének ad otthont, ha a körülmények megfelelőek, a baktériumok populációi drámai módon nőhetnek gyulladást okozva. Ez általában akkor fordul elő, ha az élelmiszer és a baktériumok a fogfelületekre lerakódnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*