Az ünnepek jelentősége

Az ünnepeket mindig mindenki nagyon buzgón várja, hiszen ezek a napok mindig megtörik a hétköznapok egyhangúságát. Kiszakítanak bennünket a munkanapokból, a monotonitásból, melynek köszönhetően testileg és lelkileg is felfrissülhetünk.

A vasárnapot még Szent István idejében kikiáltották, mint munkaszüneti nap. Ez a hagyomány azóta is fennáll. Akinek azóta, is hálásak vagyunk, hiszen minden héten szükségünk van egy kis pihenésre. Az ünnepek pszichológiai és vallási funkció mellett, még közösségteremtő erővel is rendelkeznek. Vagyis az ünnep mindig olyan tevékenység formákat hozz magával, ami azt jelenti, hogy valamit együtt kell csinálnunk. Egy ünnep alkalmával nem kifejezetten az a lényeg, hogy és miként, csak hogy együtt legyünk és együtt ünnepelhessük meg az adott napot. Tiszteleghetünk Szent Istvánnak, ünnepelhetünk születésnapot vagy akár állami ünnepet, a lényeg, hogy a család együtt legyen és egymás foglalkozzanak.

Az emberiség történetében mindig is nagy jelentőséggel voltak a különféle ünnepek. Minden kultúrában, közösségben, vallásban vannak ünnepek, melyeket különféle formában ülnek meg és tesznek emlékezetessé. Itt kopogtat az ajtónkon a Karácsony, amely sokak szerint a legszebb ünnepünk. Tegyük hát ténylegesen széppé, tegyük mássá, mint eddig. Mára már sokak szemében a Karácsony a vásárlásról és a mérhetetlen akciókról szól. Nem foglalkozva az érzelmekkel, a csalással. Sajnos napjainkban sokszor találkozhatunk, olyan családokkal, ahol mindenük megvan, semmiben sem kell nélkülözniük és a fa alatt mégis feszült és szomorkás a hangulat. Ne egy kötelező dolog ként éljük meg az ünnepeket, cselekedjünk úgy, ahol nekünk, vagy a családunknak a legjobb. Adjunk szeretett és törődést az idén a drága ajándékok helyett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*