Az olasz gasztronómia jellegzetességei és szokásai

Minden nemzetnek megvannak azok a fogásai, melyek világszerte ismertek. Hazánkban kifejezetten nagy népszerűségnek örvend az olasz gasztronómia, ám legtöbben csak a pizzákat és az üzletekben kapható, porból készíthető mártásokat ismerjük a területen.

Tény pedig, hogy az olasz konyhaművészet sokkal többről szól a hazai pizza házhoz szállításnál és a bolognai spagettinél. Cikkünkben most olyan ételeket veszünk sorra, melyeket otthon is egyszerűen elkészíthetünk, de bármely olasz étteremben megtalálhatóak az étlapon. Az olasz fogások nagy előnye, hogy semmilyen bonyolult művelet nem szükséges elkészítésükhöz, ám bizonyos alapanyagok mindenképpen jól jönnek, ha vannak a konyhaszekrényben. Tipikusan ilyen az olívaolaj, a durva tengeri só, a rozmaring, a bazsalikom és a parmezán sajt. Érdemes házilag készíteni a népszerű tésztamártásokat, hiszen klasszisokkal jobb ízvilágot érhetünk így el, mintha az üveges és zacskós megoldások mellett tennénk le a voksot. Tipikusan ilyen a fenyőmag felhasználásával készült genovai pesto.

Rendszerint tésztafélékhez fogyasztják az olaszok, de vannak, akik főbb burgonya mellé kínálják, vagy például a népszerű minestrone levesbe is beleteszik. Főként Dél-Olaszországban elterjedt a parmigiana, vagyis a rakott padlizsán. Az étel vegetáriánusok számára is ideális választásnak bizonyul, hiszen mindössze padlizsán, paradicsomszósz és mozzarella szükségesek hozzá. A tésztaételek kedvelőinek körében igen gyakran választott a carbonara spagetti, mely egyébként Rómából származik. Sajtból, szalonnából és tojásból készül a tésztaszósz, amit szinte pillanatok alatt össze lehet dobni egy fárasztó munkanap végén is. S ha már tésztaételek, akkor természetesen nem mehetünk el a legismertebbnek számító bolognai spagetti mellett, amelyet házilag is egyszerűen összeállíthatunk. Kevesen tudják, de a hús, a fűszerek és a paradicsom mellett egy kevés vörösbort is megkíván a mártás, amivel igazán megbolondíthatjuk.

Vélemény, hozzászólás?