A sebészi maszkok viselése csökkentheti a COVID-19 járvány előrehaladását

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a koronavírus és más légzőszervi fertőzések általában szoros érintkezés során terjednek, amit egyes fertőző betegségek szakemberei úgy értelmeznek, hogy a betegség csak érintkezés és köhögés vagy tüsszentés útján terjednek, amiket meg lehet előzni sebészi maszkokkal.

Ez jelenleg csak egy hipotézis, mondják a kutatók.  A jelenlegi tanulmány (a korábbiakkal együtt) ezzel szemben azt mutatja, hogy az apró, aeroszolos cseppek valóban diffundálhatnak a levegőben. Ez azt jelenti, hogy nemcsak köhögés útján lehet a COVID-19-et megkapni, hanem egyszerűen belélegezheti egy közeli ember lélegzetét is, akár tünetei vannak, akár nem. A sebészi maszkok azonban eltávolítják az aeroszolos vírust, amikor ki- és belégzünk. A tanulmányt a hongkongi egyetemen végezték a vezető szerző, Dr. Nancy Leung disszertációs kutatásának részeként. A kutatók 246 embert toboroztak össze, akik gyanúsak, hogy légúti vírusos fertőzéssel rendelkeznek. A Gesundheit-gépük összehasonlította, hogy mennyi vírust lélegeztek ki sebészi maszkkal és anélkül.

“A koronavírussal, influenzavírussal vagy rhinovírussal fertőzött 111 ember esetében a maszkok csökkentik a kimutatható vírusok jelenlétét a lélegzetben és az aeroszolokban” – mondta Leung. “Ezzel szemben a maszkok nem csökkentették a rhinovírusok kibocsátását.” Bár a kísérletre a jelenlegi világjárvány előtt került sor, a COVID-19 és a szezonális vírusok szorosan összefüggenek, és rendelkezhetnek hasonló részecskemérettel. A jelentés elmondta: “A sebészi maszkok képessége a szezonális vírus csökkentésére a lélegzetben és az aeroszolokban azt jelenti, hogy az ilyen maszkok hozzájárulhatnak a COVID-19 terjedésének lelassításához, ha fertőzött emberek viselik. “

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*