A sarkvidéki gyors felmelegedés mértéke a széles körű éghajlatváltozással jár

A jégkorszak hirtelen éghajlati változásai, körülbelül 115.000–11.700 évvel ezelőtt, egyidejűleg történtek egy sarkvidéki térségben, amely az Északi-sarkvidéktől a déli féltekén a szubtrópusig terjed, mint azt az új kutatások kimutatták.

A grönlandi jégmagok több mint 25 hirtelen felmelegedési epizódot rögzítettek ebben az időszakban. Ezeket az úgynevezett „Dansgaard-Oeschger eseményeket” a grönlandi levegő hőmérsékletének 16°C-ig történő emelkedésével társították néhány évtizeddel később. A kutatók szerint az eredmények fontos információkat szolgáltatnak a jövőbeli éghajlatváltozás előre jelzésére használt numerikus modellek teszteléséhez, és bebizonyítják, hogy mély éghajlati változások egyszerre is előfordulhatnak, kiemelve az éghajlati rendszer instabilitását. A társszerző, a Melbourne-i Egyetem egyetemi docens, Russell Drysdale elmondta: “A klímareakció szinkronitásának bizonyítása egy ilyen széles régióban jelentős előrelépést jelent a Dansgaard-Oeschger események tanulmányozása során.

Ez lehetővé teszi a tudósok számára, hogy jobban megértsék az események helyzetét, hogy ezek globálisan terjedtek az óceán és a légkör rendszerén keresztül. A kutatócsoport, amely Dániából, az Egyesült Királyságból, Németországból, Kínából, Franciaországból és Svájcból származó tudósokból állt, 63 különálló klímarekordot gyűjtött össze, amelyek Európa, Ázsia és Dél-Amerika barlangjaiban gyűjtött sztalagmitokból származnak. Az iratok több mint 20 éven át publikált kutatásokat képviselnek a világ minden részén működő tudományos csapatoktól. A sztalagmitok – a barlang ásványi képződményeinek egyfajta formái – megőrzik az információkat a regionális hőmérsékletről és az esőzésekről a növekedésük során. Lényeges, hogy nagyon pontosan keltezhetők, lehetővé téve az éghajlati események időzítésének összehasonlítását a különböző régiók adatai között.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*