A legcsodálatosabb vulkánok Új-Zélandon

A Csendes-óceán és az indo-ausztrál tektonikus lemezek átlépésekor Új-Zéland igazán hegyvidéki hely, sok-sok vulkáni csúcsponttal itt-ott. Az északi szigeten például megtalálható a Taupo vulkáni zóna, amely a Föld egyik legaktívabb szupervulkánjával büszkélkedhet.

Számos magas csúcs közepette sok gőzölgő kráter is megvizsgálható. Az Északi-sziget központjában elhelyezkedő Tauhara-hegyről kilátás nyílik a Taupo-tó csillogó vizeire, lábánál mesés erdökkel és mezökkel. 1087 méter magas csúcsáról a Ruapehu-hegy és a Tongariro-hegy – a nemzet két legmagasabb csúcsa – tiszta napsütésben megfigyelhető a távolban. Mint sok új-zélandi vulkán, a Tauhara-hegy különböző maori mítoszok és legendák tárgya; a neve valójában azt jelenti „egyedül”. Ennek oka az, hogy a Taupo caldera belsejében, egy elszigetelt helyen helyezkedik el. Manapság a nyugvó lávakupola népszerű hely a túrázásra, valamint a csúcstalálkozó csodálatos tájainak és látványos panorámaképeinek megtekintésére.

A Pirongia Forest Park meghatározó jellemzője, hogy az azonos nevű vulkán a környékén emelkedik ki, csodás csúcsairól pedig gyönyörű kilátás nyílik. A zöldellő erdökkel borítva a Pirongia-hegy gyengéd lejtői messziről csodálatosnak tűnnek. Alig várja, hogy felfedezzék, hiszen szép és látványos ösvények  vezetnek oda-vissza. A növények és a fák bősége miatt a hegy a menedék a helyi vadvilág számára, különféle madárfajok repülnek körülötte. Az első „Kahu illatos útja”, amelyet egy helyi maori feleségéről neveztek el. A 959 méter magas csúcs az északi szigeten található, Hamiltontól közvetlenül nyugatra, a távolban csillogó Tasman-tenger mellett. A vulkán több mint ezer évvel ezelőtt alakult, majd a csúcsának erőszakos kitörése után összeomlott. A Rotorua Caldera ma igazán festői és békés hely. A Rotorua-tó sekély vizeinek otthont adó kaldera 16 kilométeres átmérőjű szakaszon húzódik, forró forrásokkal rendelkezik, és partjain gejzírek robbanhatnak fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*