A laktózérzékenységről tudományosan és részletesen

Vannak olyan táplálkozási problémák, amelyek nagyon sok embert érintenek. Ilyen például a laktózintolerancia is, amely több mint az emberek felét érinti. A probléma lényege, hogy az illető személy nem tudja megemészteni a tejtermékekben található laktózt, vagyis a tejcukrot.

Ez azért van, mert a laktózra érzékeny személyek szervezetében nem termelődik elegendő laktóz enzim, amely a tejcukrot glükózzá és galaktózzá való bontásáért felelős. A laktózérzékenység egyik leggyakoribb tünetei között szerepelnek a gyomor-bélrendszeri tünetek, mint például a puffadás, hasi fájdalom, hasmenés, hányinger, kellemetlen közérzet, melyek a tejtermék elfogyasztása után körülbelül egy óra múlva jelentkeznek. A laktózintolerancia tüneteinek súlyossága általában összefügg az elfogyasztott tej vagy tejtermék mennyiségével is. Ez a táplálkozási rendellenesség azért is állapítható meg könnyen, mivel az illető a tejtermék elfogyasztása után, rövid időn belül tapasztalja a fentiekben felsorolt tüneteket, amelyek nem jelentkeznek amikor már nem fogyasztanak olyan élelmiszereket, amelyek laktózt tartalmaznak. A laktózintolerancia tehát kezelhető, ha laktózmentes termékeket fogyaszt az illető.

Fontos azonban megjegyezni azt, hogy nem a tejet és a tejtermékeket kell kizárni az étkezésből, hanem csak a laktóztartalmú alapkészítményeket. Mivel a tej és tejtermékek a legfontosabb kalcium és D-vitaminforrások, laktózérzékenység esetén, természetesen nagyon fontos a rendszeres kalciumpótlás ás a D-vitaminban gazdag táplálkozás. Természetesen minden vannak olyan tejtermékek, amelyeknek a laktóztartalma nem annyira magas és vannak olyan laktózérzékeny személyek is, akik bizonyos mennyiségű tejet vagy tejterméket el tudnak fogyasztani, anélkül hogy valami problémát okozna.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*