A hátrányos helyzetű környékről származó serdülők génszabályozási különbségeket mutatnak

A szomszédság, amelyben a gyermek felnövekszik, láthatatlan módon befolyásolhatja egészségét évekig, mondja egy nemrégiben készített kutatás.

Egy Angliában és Walesben keletkezett, 18 évet követő, 2000 gyermeket érintő hosszú távú tanulmány megállapította, hogy azok a fiatal felnőttek, akik olyan közösségekben nőttek fel, ahol leginkább a nélkülözés, fizikai bántalmazás, társadalmi problémák és a veszély volt jellemző – a fehérjékben és a vegyi vegyületekben változást mutattak. A különbségeket a krónikus gyulladáshoz, a dohányfüstnek való kitettséghez, a kültéri légszennyezéshez és a tüdőrákhoz korábban kapcsolódó génekben azonosították, és ezek az emberek későbbi életükben rosszabb egészségi állapotnak lehetnek kitéve. Az epigenetikai különbségek a gyermekes családok társadalmi-gazdasági körülményeinek figyelembevétele után is megmaradtak, és fiatal felnőtteknél fordultak elő, akik nem dohányoztak, vagy nem mutattak ki gyulladást.

“Ezek az eredmények segíthetnek megmagyarázni, hogy a közösségek között milyen hosszú távú egészségügyi különbségek alakulnak ki” – mondta Aaron Reuben, a Duke jelöltje, aki a tanulmány vezető szerzője volt. “Azt is elmondják nekünk, hogy azok a gyermekek, akik fizikailag ugyanolyannak néznek ki és egyébként egészségesek, felnőttkorban sejtszinten eltérő eredményeket érhetnek el.” Még nem lehet tudni, hogy ezek a különbségek tartósak-e, vagy meg lehet-e változtatni – mondta Reuben. “Ezt valahogyan tovább kell értékelnünk.” A tanulmányt kísérő folyóirat kommentárjában, Erin Dunn, a Harvard Medical School pszichiátriai epidemiológusa megjegyezte, hogy a szomszédság által kiváltott génszabályozási különbségek “valószínűleg számos káros egészségügyi következménnyel járnak, a mentális egészségügyi rendellenességektől kezdve a rákig, az elhízásig és az anyagcsere-betegségekig”.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*