A hálózatokban található rossz információk helyettesítésének gyorsabb módja

Az Észak-Carolina Állami Egyetem kutatói új modellt mutattak be arra vonatkozóan, hogy a versengő információk hogyan terjednek az online közösségi hálózatokon. Az eredmények felhasználhatók a pontos információk gyorsabb terjesztésére, hamis információk kiszűrésére a számítógépes biztonságtól a közegészségig.

“Akár az IoT-ben, akár a közösségi hálózatokon, sok olyan körülmény van, amikor a régi információk keringnek és problémákat okozhatnak – legyen az régi biztonsági adat vagy félrevezető pletyka” – mondja Wenye Wang, a munkáról szóló cikk társszerzője és az elektromos és számítógépes mérnök. “Az itt végzett munkánk új modellt és kapcsolódó elemzést tartalmaz arra vonatkozóan, hogy az új adatok hogyan tudják kiszorítani a régi adatokat e hálózatokból.” “Végül munkánk segítségével meghatározhatjuk az új adatoknak a hálózatba történő befecskendezésének legjobb helyeit, hogy a régi adatokat gyorsabban lehessen eltávolítani” – mondta Jie Wang, az NC állam posztdoktori kutatója és a cikk első szerzője.

A tanulmányban a kutatók megmutatják, hogy a hálózat mérete jelentős szerepet játszik abban, hogy a “jó” információk milyen gyorsan tudják kiszorítani a “rossz” információkat. A nagyobb hálózat azonban nem feltétlenül jobb vagy rosszabb, mint egy kicsi. Ehelyett a jó adatátvitel sebességét elsősorban a hálózat szerkezete befolyásolja. Egy erősen összekapcsolt hálózat nagyon gyorsan terjesztheti az új adatokat. És minél nagyobb a hálózat, annál gyorsabban utaznak az új adatok. Azonban azokban a hálózatokban, amelyeket elsősorban korlátozott számú csomópont kötnek össze, ezek a csomópontok szűk keresztmetszetekként szolgálnak. Ennek eredményeként minél nagyobb az ilyen típusú hálózat, annál lassabban haladnak az új adatok. A kutatók egy olyan algoritmust is azonosítottak, amely felhasználható annak felmérésére, hogy egy hálózat mely pontja teszi lehetővé az új adatok gyorsabb elterjesztését a hálózaton keresztül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*