A fényszennyezés zavarja a szarkák és galambok nyugalmát

A kutatók arra buzdítják a városlakókat, hogy éjszaka kapcsolják ki a kertvilágításukat, miután a szarkák és a galambok vizsgálata kimutatta, hogy a mesterséges fény milyen káros hatással van a madarak alvási mintáira.

Úgy találták, hogy az utcai világításhoz hasonló intenzitású fény megzavarhatja az alvás hosszát, szerkezetét és intenzitását a szarkák és a galambok esetében, függetlenül a fény színétől. Miniatűr érzékelőket használtak a szarka és a galamb agyi aktivitásának mérésére és a kutatók úgy találták, hogy a REM alvási ciklusai megváltoztak, amikor éjjel fehér és borostyánvilágításnak vannak kitéve, de ezeknek a hatásoknak a nagysága a fajok között különbözött. A La Trobe Egyetem alvásszakértője, Dr. John Lesku elmondta, hogy míg a szarka alvását inkább a fehér fény zavarta, mint a borostyánszínű, mindkét típusú fény ugyanolyan zavaró, ha a galambok alszanak.

“Mind a szarkák, mind a galambok átlagosan 10 órát alszanak éjszakánként. Azt tapasztaltuk, hogy a szarkák több REM alvást vesztenek el fehér fényben, mint borostyán fényben. Összehasonlításképpen, a galambok körülbelül 4 órát aludtak mind fehér, mind pedig borostán színű fényben” – mondta Dr. Lesku. “Érdekes, hogy egyik faj sem regenerálta teljesen az alvását, amikor a fehér vagy borostyán fénynek van kitéve.” A Melbourne-i Egyetem és a La Trobe Egyetem kutatója, Dr. Anne Aulsebrook szerint a madarak alvási mintáinak az emberi fényszennyezés által okozott változásai aggodalomra adnak okot. “Tudjuk, hogy az alvás fontos, hogy az állatok ne csak működjenek, hanem teljes életet éljenek” – mondta Dr. Aulsebrook. “Ezenkívül a megzavart alvási szokások, amelyek arra késztetik a madarakat, hogy nappal aludjanak, befolyásolhatja képességüket az élelmezéshez, a harcok esetén és a párkeresés esetében is.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*