A Felnőttképzők Szövetségének elnöke nyilatkozott a szakképzésekről

Az oktatás tekintetében egyes területeken változások indultak el. Ez érinti a felnőttképzőket is, így nem csoda, hogy a Felnőttképzők Szövetségének elnöke is megszólalt a témában.

A Felnőttképzők Szövetségének elnöke, Zsuffa Ákos bár még nem ismer minden részletet, azonban üdvözlendőnek tartja a változásokat, mivel így a jövőbeni munkaerő piaci elvárásoknak megfelelő képzésben részesülhetnek a tanulók. Hogy mik ezek a változások pontosan? Szinte mindenki tisztában van vele, hogy mi az az OKJ, valamint az efféle képzések, viszont sokan sejtik, hogy az OKJ 760 szakképesítést tart számon. A német képzési rendszer ennél jóval rövidebb, aminek oka, hogy nálunk a különféle speciális szakképesítéseket is külön OKJ-s képzésként sorolják fel. Úgy tűnik a kormányzat is változtatni akar a helyzeten, ugyanis az OKJ helyett egy új fajta rendszer létrehozásában gondolkodnak. Ez lenne a két szakmalista, melynek keretein belül az alaptudást jelentő alapszakmákat egyházi, illetve állami iskolarendszerben szerezhetnék meg a tanulók.

A különféle részterületekre vonatkozó speciális szaktudást a diákok felnőttképzési kurzusokon sajátíthatnák el, melyeket egyetemeken, szakképző centrumokban, felnőttképzési kurzusokon tanítanának a leendő szakmunkásoknak. Ez a terület bárki számára nyitott, így nem csak továbbképzések valósulnak meg ezen a területen, hanem a karrierváltáson gondolkodók számára is nyitott a lehetőség, hogy átképezzék magukat. A felnőttképzők Szövetségének elnöke, Zsuffa Ákos elmondta, hogy míg korábban a képzettség határozta meg a szakmákat, addig az új rugalmas rendszerben a szakma elvárásaihoz lehet igazítani a képzéseket, ami igazán pozitív.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*