A COVID-19 világjárvány az online koronavírus-csalások hullámát kelti fel

Ahogy a világ küzd a koronavírus-járvánnyal, egy párhuzamos digitális háború zajlik online egy másik típusú globális vírus ellen. Vannak olyan rosszindulatú emberek, akik a legsebezhetőbb helyzetű embereket próbálják kirabolni.

A közvéleményt megcélzó csalók megkísérlik felhasználni a koronavírus-járvány okozta félelmet és aggodalmat azért, hogy az áldozatokat kirabolják. Van olyan, aki az Egészségügyi Világszervezet vagy Betegségvédelmi Központ emberének adja ki magát, és az áldozatokat a biztonsági tippeket tartalmazó dokumentumok letöltésére bíztatják. A fájlokban találni olyan kártevő programokat, amelyek célja a banki hitelesítő adatok ellopása vagy az emberek jelszavainak tárolása. Csaló ajánlatokat is tehetnek arcmaszkokra, kézmosókra és más termékekre, amelyek készlete megcsappant a koronavírus-válság idején. Van, aki az adóhatóságtól küld e-maileket, amelyek az áldozatok számára „adó-visszatérítést” kínálnak, hogy segítsenek megbirkózni a koronavírus járvánnyal. Csak a nevüket, a címet, a telefonszámot, az anya leánykori nevét és a bankkártya számát kellett megadniuk – de ez egyértelmű átverés.

A csalók a COVID-19 és a koronavírus domainjeit keresik fel, és rosszindulatú programok beiktatására fordítják őket. Ezek között lehetnek olyan domainek is, amelyek célja a közönséges elírások begyűjtése, olyan szavakkal, mint a „doronavírus”, a „koronavírus” helyett. A hamis koronavírus gyógyszerek hírei is megjelentek. Azt állítják, hogy a kínai vagy a nyugati kormányok által elnyomott orvosoknak már rendelkezésre állnak oltásaik. Csak annyit kell tennie, hogy rákattint a linkre, és letölt valamit, vagy megadja személyes adatait. Adományozhat is, hogy segítsen megtalálni a koronavírus gyógyítását, persze ez is hazugság.  Az egyetlen probléma az, hogy ezek közül a kérelmek közül mind. A felfedezett csalások közül sokan arra kérték az áldozatokat, hogy adományozzák pénzüket nyomon követhetetlen bitcoinokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*