Úgy gondoljuk, hogy a „konyhai arzenáljában” a leginkább figyelmen kívül hagyott, legkevésbé igénybe vett és gyakran életmentő berendezés a konyhai időmérő és egy jó hőmérő szonda.
Ez a két olcsó eszköz többször menti meg az embert, mint gondolná, és ezekkel az eszközökkel valóban profi szakács lehet, hiszen kézben tarthatja az időt és a hőmérsékletet is egyaránt. A húsok előkészítésével kapcsolatos egyik leggyakoribb kérdés: „hogyan főzhetem a csirkemellet anélkül, hogy kiszáradjon?” Rendben van a sütő? Grillezni kéne inkább, de akkor nagyon kiszárad? Fedjük le az edényt, és adjunk hozzá folyadékot? Az emberek nagyon messzire tudnak elmenni annak érdekében, hogy elkerüljék a hús kiszáradását, ami valóban lenyűgöző, pedig nem kéne túlbonyolítani, csak egy konyhai időmérőre lenne szükség, hiszen azok a megoldások amiket a legtöbb ember kipróbál általában meglehetősen hatástalanok, ezért a válaszunk mindig ugyanaz: „nem az a fontos, hogy miben főzi vagy süti a húst, hanem az, hogy mennyi ideig és milyen hőmérsékleten.” A megfelelő hőmérsékleten főzött csirkemell természetesen gyengéd és lédús, de túlfőzve nagyon gyorsan kiszárad, nemcsak elveszti a levét, hanem morzsás és kemény is lesz a folyamat során.
A csirke biztonságos belső hőmérséklete 75 fok, de az összes hús hőmérséklete tovább emelkedik, még akkor is, ha eltávolítják a tűzről. Tehát mindig tartsa a 75 fokot. Ezt a technikát kell használni minden húshoz. Ne feledje, hogy minél vastagabb a hús, annál több hőt nyer, miután levette a sütőről. Ez a titka a tökéletesen lédús és gyengéd csirkének, és függetlenül attól, hogy mennyit főzünk belőle, biztosan működik. Az egyetlen módja annak, hogy megtudja, hogy jól sikerült, a megbízható hőmérő használata. Érdemes néhány havonta egyszer ellenőrizni a hőmérő kalibrálását. Ezt megteheti úgy, hogy a szondát egy pohár jeges vízbe meríti, és kb. 30 másodpercig benne hagyja. Ha a hőmérője pontos, akkor a jég hőmérsékletét kell leolvasnia.