Az igazi skót whiskey

Aki ízlelt már igazi skót whiskey-t, az tisztában van vele, hogy milyen karakteres íze van ennek a nedűnek. Az alábbiakban pár érdekességet osztunk meg erről a világhírű italról.

Whiskey említése esetén sokan egyből a skót verzióra asszociálnak, ami nem véletlen, mivel a skótok élen járnak a whiskey gyártásban. Ugyanakkor amellett, hogy elképesztő mennyiséget exportálnak, a minőség nem megy a mennyiség javára. Erről többek közt a skót törvények is gondoskodnak. Ugyanis skót whiskey csak az lehet, amit skót földön desztilláltak, valamint legalább 3 évig és 1 napig tölgyfahordóban érlelték. Tehát az az ital, ami nem Skóciában készül, az nem nevezhető skót whiskeynek. A skótok nem viccelnek, ha whiskey készítésről van szó. Ezt igazolja az is, hogy Edinburghban akár doktori fokozatot is lehet szerezni szeszfőzés tudományból. Tudni kell, hogy az érlelés során a whiskey 2-4 százalékot veszít évente a mennyiségéből. Ezt úgy nevezik, hogy Angel’s share, vagyis az angyalok jussa, ami az angyalok poharába kerül, akik ellenőrzik, hogy biztosan jó minőségű-e az ital.

A fentiek alapján egyértelmű, hogy Skócia nagyon komolyan veszi a whiskey gyártást, valamint arról is szó esett, hogy rengeteget importálnak. Skóciában 126 lepárlóüzem gyártja a whiskey-t, amikből másodpercenként 39 üvegnyit exportálnak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a hazaiaknak ne jutna a karakteres nedűből, hisz elég csak a híres skót pubokra gondolni. A skót whiskey-t nem csak kortyolni élvezet, de a konyhában is jól megfér az ételek mellett vagy akár rajtuk. A whiskeyből ugyanis kiváló pác készíthető, de az édességeknek is különleges ízt adhat. Ha szeretne igazi, hamisítatlan skót whiskey-t kortyolni, akkor látogasson el az italcenter.hu webáruházba.

Vélemény, hozzászólás?