Az egerek természetesen részt vesznek a fizikai távolságtartásban

Ha valaki beteg, természetes, hogy a lehető legtávolabb akar maradni tőle. Kiderült, hogy ez igaz az egerekre is, egy MIT-tanulmány szerint, amely szintén meghatározta az agyi áramkört, amely felelős a távolságtartó viselkedésért.

Egy olyan tanulmányban, amely azt vizsgálja, hogy az erőteljes ösztönök miként írhatók felül bizonyos esetekben, az MIT Picower Tanulási és Memória Intézetének kutatói azt találták, hogy amikor a hím egerek találkoztak a betegség jeleit mutató nőstény egérrel, a hímek nagyon keveset léptek kapcsolatba a nőstényekkel, és nem párosodnak velük, mint általában. A kutatók azt is kimutatták, hogy ezt a viselkedést az amygdala áramköre irányítja, amely érzékeli a beteg állatok jellegzetes szagát, és figyelmeztető jelzést vált ki a távolmaradásra. „Közösségként nagyon fontos, hogy az állatok képesek legyenek társadalmilag elhatárolódni a beteg egyedektől” – mondja Gloria Choi, az MIT agy- és kognitív tudományok docense, a Picower Intézet tagja. „Különösen azoknál a fajoknál, mint az egerek, ahol a párzást ösztönösen vezérlik, elengedhetetlen, hogy rendelkezzünk olyan mechanizmussal, amely leállíthatja azt, ha a kockázat nagy.”

Choi laboratóriumában korábban megvizsgálták, hogy a betegség hogyan befolyásolja az egerek viselkedését és neurológiai fejlődését, beleértve az autizmushoz hasonló viselkedés kialakulását terhesség alatt. Az új tanulmány, amely ma a Nature-ben jelenik meg, elsőként tárja fel, hogyan befolyásolhatja a betegség az egészséges egyének interakcióját a betegekkel. A cikk vezető szerzője az MIT posztdora, Jeong-Tae Kwon. A cikk további szerzői közé tartozik Myriam Heiman, a Latham család karrierfejlesztési idegtudományi docense és a Picower Intézet tagja, valamint Hyeseung Lee, Heiman laboratóriumának posztdoktori hallgatója.

Vélemény, hozzászólás?