Bár a víz nem olyan összetevő, amikről ódákat szoktunk zengeni, mégis nélkülözhetetlen minden konyhában. Ha bemegyünk egy étterem konyhájába, több teli palackot találunk, amelyekben különböző olajok, ecet és szósz van, de mindig találni egy palack vizet is. Semmi nem emulzifikálja a szószokat jobban mint a víz, mégis sokan alábecsülik ezt a rendkívül fontos összetevőt.
Víz segítségével lehet például elkészíteni a legjobb spagettit, noha senki nem fog fintorogni a az olyan spagetti láttán, aminek szósz van a tetején, de nincs is jobb a fényes, krémes spagettinél ami csakis vízzel készül. A víz majd átalakítja a zsírt amivel dolgozik (legyen az például olívaolaj vagy más) egy fényes mártássá, és az sem árt neki, ha átöblíti csapvízzel. Amikor párolni próbálunk leveles zöldségeket és ehhez olajat használunk, mindig a következő történik: a zöldségek vagy kiszáradnak és megég a szélük, vagy egyre több olajat ad hozzá azért, hogy ne száradjon ki, így egy kupac olajos zöldséget kap majd. Ahhoz hogy ezt elkerülje adjon a zöldséghez 2 evőkanál vizet, ettől majd gőz keletkezik, és a zöldségek sem fognak megszáradni vagy esetleg megégni.
Ha buggyantott tojást készít több személynek, akkor egy nagy tál jeges víz kapóra jöhet. Amikor a tojást készíti, használjon egy réselt kanalat, és ezzel helyezze át a buggyantott tojást a tál jéghideg vízbe, ami így megállítja a további süléstől. Amikor készen áll, hogy felszolgálja, csúsztassa a tojásokat enyhén forralt vízbe 30 másodpercig csak hogy újramelegítse őket. Végül de nem utolsó sorban sütőben sült süteményekhez is érdemes vizet használni, tehát tegyen egy öntöttvas serpenyőbe vizet és ezt tegye be a sütőbe a sütemények mellé. Ahogy emelkedik a hőmérséklet a serpenyőből a víz elpárolog és gőz keletkezik, így ropogósabb lesz a sütemény széle, mintha száraz sütőben sütné.