Napjainkban egyre több olyan termékkel találkozhatunk, melyek jótékony hatásai már-már szinte hihetetlenek. Most én is egy ilyent szeretnék bemutatni Nektek.
A Chia mag, magyarul azték zsálya egy nyári lágyszárú növény. Közép és Dél-Mexikóban Guatemalában őshonos ez a szupernövény. Már az aztékok is termesztették és legalább olyan fontos élelmiszer volt számukra, mint a kukorica. Nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét Omega 3 és Omega 6 zsírsavakat. Ez mellett a rozstartalma is igen magas, 18-30 % között található meg benne, így fontos szerepet játszhat a napi rostbevitel biztosításában. A Chia mag azok körébe is elért és népszerű, akik nem kifejezetten hívei az egészséges táplálkozásnak. Népszerűsége annak is köszönhető, hogy olyan módú fogyasztását is ismerté tették, amelyre sokan nem is gondoltak. Régebben péksüteményekben, gabona-pelyhekbe találkozhatunk vele. Már nagyon népszerűvé váltak a Chia magokból készült pudingok, turmixok, sütemények.
A jótékony hatásainak szinte vége-hossza nincs, de talán említsük meg a legfontosabbakat: mivel tele van antioxidánsokkal, így csökkentheti a rák kialakulását, szintén a sok antioxidánsnak köszönhetjük, hogy lassítja az öregedést, a magas rosttartalma miatt serkenti az emésztésünket, csökkenti a gyulladások kialakulását és az Omega 3 és 6 zsírsavaknak köszönhetően csökkenti a koleszterin szintet és óvja a szív működését. A glikémiás indexe nagyon alacsony, így a vércukorszintünkre is jótékony hatással van és segíti a kiegyensúlyozott működését. Viszont, nem árt, ha tudunk pár fontos szabályt, melyet szigorúan be kell tartanunk a Chia mag fogyasztása kapcsán. Csakis kizárólag előre csomagolt kiszerelésben vásároljuk. Mindig figyeljünk, hogy ne lépjük túl a megengedett mennyiséget, amely nem lehet több 15 grammnál.