A legrégebbi ismert amerikai civilizáció

Ha Amerikai őslakosokról van szó, az északi indiánok mellett, a majákat, inkákat és aztékokat emlegetik. De volt egy történelmi szempontból jelentős nép, melye a tudomány jelen állása szerint a legrégebbi amerikai civilizációt alkotta. Ők voltak az olmék.

Az olmékok Kelet-Mexikó barátságtalan vidékén telepedtek le, ahol a földművelés és alapvetően az élet is nehézkes volt. Hogy miért, arra még nem találtak magyarázatot a tudósok. Az olmék kultúra i.e. 1200 körül alakult ki és 400 év alatt, i.e. 800-ra már kiterjedt egész Közép-Amerikára, egészen a Csendes-óceán partvidékéig. Az ezt követő 400 év elmúltával azonban jelenleg még ismeretlen okokból teljesen összeomlott. Más népek kultúrájában a későbbiekben megjelentek még az olmék istenek és az építészetük jelentős elemei. Ebből következik, hogy egy igen erős kultúráról van szó, mely hatást gyakorolt más népek fejlődésére is.

Az egyik legrejtélyesebb város, Teotichuacán hatalmas piramisai, palotái jelentős régészeti emlékek, azonban azt még nem sikerült feltárni, hogy mely nép építette. Nem inka, nem maja, nem azték, de minden bizonnyal nagyon, nagyon régi. Valószínűleg virágkorában nagy kereskedelmi központnak számított, házak, műhelyek romjaira bukkantak, talán fővárosként működött. Ezt támasztja alá az is, hogy hatalmas templom talán főtemplom volt. Az építmény 60 méter magas, Nap Piramisa néven ismerik. Az azték uralkodók rendszerint elllátogattak a városhoz, talán az olmék civilizáció hatására vagy esetleg egy közös központ volt? I.e. 700-ban rombolták le a szent városnak számító települést. A rombolás oka éppen annyira ismeretlen, mint építésének körülményei. Teotihuacan a mai Mexikóvárostól mindössze 50 km távolságra fekszik, így könnyen látogatható látványosság.

Vélemény, hozzászólás?