A hímek közötti kapcsolatok kiépítése több utódot eredményez a csimpánzok számára

A hím csimpánzoknak, akik szerelmet keresnek – vagy utódokat – érdemes barátkozniuk más hímekkel. A Michigani Egyetem által vezetett tanulmány az Arizona State és a Duke egyetemekkel együttműködve azt vizsgálta, hogy a hím csimpánzok miért alakítanak ki szoros kapcsolatot egymással, és megállapították, hogy a hím csimpánzok erős kötést építenek a csoport alfa -hímjével vagy nagy más hímek hálózatával, és így sikeresebben nevelik az utódokat. Az eredményeket az iScience folyóiratban tették közzé.

„A biológusok egyik nagy kérdése már régóta az, hogy miért látunk olyan sok barátságos viselkedést, mint az együttműködés és a szövetség az állatoknál”-mondta Joseph Feldblum, a tanulmány vezető szerzője és UM posztdoktori kutatója. „Az ember elvárná, hogy ezeket a társadalmi kötelékeket – vagy erős, barátságos társas kapcsolatokat – csak akkor lássa, ha valamiféle testi előnyt nyújtanak az egyéneknek. A férfiak nem töltenék ezt az időt más hímek ápolásával és lemondással a nők kereséséről, kivéve, ha valamiféle hasznot húznak belőle. ” Az egyik előny az lenne, ha több utódot szülhetne, de egyetlen korábbi tanulmány sem vizsgálta a kapcsolatot a társas kapcsolatok és a csimpánzok reproduktív sikere között. Az ezen a területen végzett kutatások nagy részét nőstény főemlősökön végezték, akik elsősorban az erőforrásokhoz való hozzáféréssel foglalkoznak a gyors szaporodás érdekében.

A férfiak számára a legnagyobb feladat a nőstények reproduktív hozzáférésének megszerzése-mondja Feldblum, az UM antropológiai tanszékének adjunktusa és a Michigan Fellows Society tagja. „A csimpánzok gyakran nagyon drámai módon működnek együtt: olyan dolgokat látunk, mint az ápolás, mindenféle összetett szövetségképzés és csoportos területi védelem” – mondta Feldblum. „A kérdés a következő: mit nyernek ezzel a hímek és hogyan?” Kiderült, hogy így több utódjuk lesz.

Vélemény, hozzászólás?