Hogyan kezeljük a medúza csípést?

A medúzák a tengerekben szabadon úszkáló, nem agresszív, kocsonyás testű állatok. Hosszú csápjaik fehérje alapú mérget tartalmaznak, melyek súlyos allergiás reakciókat válthatnak ki. Azonban van néhány medúza faj, melyeknek mérge olyan erős, hogy képes halált is okozni.

Az elővigyázatosság a legfontosabb lépés a medúzákkal szemben. Kerüljük azokat a partszakaszokat, ahol a medúzák rajokban táboroznak, különben sokat kockáztatunk. A kiépített strandok többségét hálóval védik a medúzák ellen, de ha ilyen megoldás nincs is, szinte biztos, hogy folyamatosan ellenőrzik a helyzetet és erről táblákon tájékoztatják is a fürdőzőket.

Ha a csípés megtörtént, lehet, hogy a csápok még mindig a bőrben vannak, ezeket nagyon óvatosan kell eltávolítani. Előtte öblítsük le a csípés helyét ecettel vagy forró vízzel, ha egyik sem áll rendelkezésre, akkor sós tengervízzel mossuk le. Az édesvíz csak tovább ronthat a helyzeten, fokozhatja a szúró fájdalmat.

A csápokat kesztyűs kézzel, csipesszel vagy egy kagyló segítségével szedjük ki a bőrből. Nagyon elővigyázatosnak kell lenni, hogy a méreg ne fröccsenjen rá a bőrre, hiszen a csápok még azután is jelentős mennyiséget tartalmaznak belőle, hogy már leszakadtak a medúza testéről. Ha puszta kézzel tépjük ki őket, biztos, hogy megcsípik az ujjainkat. A fájós testrészt olyan meleg vízben áztassuk, amilyet csak el tudunk viselni. Ha allergia tünetei – légszomj, csalánkiütés, gyengeség, szédülés jelentkeznek -, azonnal forduljunk orvoshoz!

Vélemény, hozzászólás?