Bal kéz és átszoktatás – avagy miért rossz ötlet?

Régen természetesnek számított, hogy a bal kezeseket átszoktatták, hogy inkább jobb kezüket használják. Sőt, az sem volt ritka, hogy a bal kéz használatáért testi fenyítés járt.

Szerencsére ma már ritka, hogy egy gyereket át akarnak szoktatni, azonban előfordulhat. Ennek oka, hogy sokan a balkezességet problémának tartják. Ha a szülő vagy a tanár erővel igyekszik mindenáron átszoktatni a gyereket, akkor annak nagy valószínűséggel beszéd és tanulási problémák, diszgráfia, diszlexia, és dadogás lehet a következménye, mivel az átszoktatás zavart kelt az agyban. Az emberiség 5-10%-a bal kezes. Már néhány hónapos korban is vannak jelei, hogy a gyerek milyen kezes lesz. Például látható abból, hogy a gyerek melyik kézzel nyúl a tárgyakért. Meg kell említenünk, hogy kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kézpreferencia már magzati korban megmutatkozik. Alapvetően az agyféltekék idegpályái a test jobb és bal felét keresztben hálózzák be. Vagyis ez azt jelenti, hogy ha a jobb agyfélteke a domináns, akkor az illető balkezes, ha pedig fordítva, vagyis, ha a bal agyfélteke a domináns, akkor az illető jobb kezes.

Az, ha valaki jobb kezes vagy bal kezes, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy jobb lenne, mint bárki más. A legtöbb használati tárgy a jobb kezeseknek készül, azonban számos előnnyel járhat az is, ha valaki bal kezes. Például egy bal kezes általában kreatívabb és jobb vizuális memóriával rendelkezik, mint egy jobb kezes. Általában jobbak matematikában és geometriában, mivel jobb a térlátásuk. Ezt a tudásukat számos sportban kamatoztathatják. Például ökölvívásban, vívásban vagy teniszben. Továbbá könnyebben tudnak egyszerre több dologgal foglalkozni, mint jobb kézpreferenciával rendelkező társaik.

Vélemény, hozzászólás?