Mit kell tudni a Candidáról?

A 21. század egyik népbetegségéről beszélhetünk, amely nagyon változatos tünetekkel jelentkezhet. Az érdekessége az, hogy tulajdonképpen minden emberi szervezetben jelen van a Candida, de nem mindenkinek okozz problémát.

A Candida gomba normális körülmények között nem jelent problémát az emberi szervezetre. Viszont, ha kórosan elszaporodik, akkor különféle fertőzéseket okozhat. A tünetei leggyakrabban nőgyógyászati területtel vonhatóak össze. A nők élete során legalább egyszer jelentkezik. A Candida igen sokrétűnek nevezhető, amely 0 és 45 C fok között képes szaporodni. Oxigén hiányában és a cukor jelenlétében kezd el erjeszteni. Többek között az enyhén savas közeg is kedvező lehet számára. Amennyiben kórósan elszaporodik a Candida a szervezetünkben, akkor számos problémát válthat ki. A kiváltó ok, nagyon sokféle lehet. Többek között jelentkezhet, ha az immunrendszerünk legyengül, gyógyszeres kezelések következményeként is, illetve a nem helyes és rendszertelen táplálkozás is kiválthatja.

Ezen felül kihatással lehet még egyes fogamzásgátló készítmények is, cukorbetegség, szénhidrát dús táplálkozás, bizonyos ételallergiák, illetve a stressz is lehet kiváltó ok.  Amennyiben ezek a bizonyos gombák elterjednek, akkor többféle tüneteket is produkálhatnak, de ezek gyakran túl általánosak ahhoz, hogy valami súlyosra gyanakodjunk. Többek között ide sorolható a fáradékonyság, rosszkedv, depresszió, pánikbetegség, feledékenység, memóriazavar, határozatlanság, fejfájás, hasi puffadás, menstruációs zavarok, látásromlás, alvásproblémák, hajhullás, testsúlyingadozás, illetve az izomfájdalom is. Ám vannak speciális tünetei is, mint pl. a gyakori szájpenész kialakulása, nedves bőrön való gombák elszaporodása, gyulladás a szervezetben, melyek piros és hámló foltokban jelentkeznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*