A gének szerepet játszhatnak a fogamzásgátló okozta hízásban

A nő genetikai összetétele súlygyarapodást eredményezhet, ha egy népszerű fogamzásgátlót alkalmaz, mondják a Colorado Egyetem Anschutz Orvosi Campusának kutatói.

“Évek óta a nők azt állítják, hogy a fogamzásgátló tabletták súlygyarapodást okoznak, ám a legtöbb orvos nem vette őket komolyan” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Aaron Lazorwitz, MD, a Colorado Egyetem Egyetemi Szülészeti/ Nőgyógyászati ​​és Családtervezési asszisztense. “Most megvizsgáltuk a genetikát, és úgy találtuk, hogy a gének kölcsönhatása bizonyos hormonokkal a fogamzásgátlásban segíthet magyarázni, hogy egyes nők miért híznak meg a tablettától.” Feltételezték, hogy a fehérjéket kódoló gének variánsai, amelyek lebontják a progesztin és ösztrogén hormonokat, és kölcsönhatásba lépnek velük, lehetnek a kulcsai a problémának. Végül azt találták, hogy az 1. ösztrogénreceptor (ESR1) genetikai variánsai egyes vizsgálati résztvevők között klinikailag jelentős súlygyarapodással jártak.

Az ESR1 a hatodik kromoszómán található. Ez egy ösztrogén receptort kódol, amely a celluláris hormonok kötődésében és a DNS transzkripciójában vesz részt, amikor aktiválódnak. A korábbi vizsgálatok összefüggéseket is találtak az ESR1 genetikai variánsai és a többi gyógyszer hatékonysága között. Azok a nők, akiknek az ESR1 rs9340799 változata két példányban volt meg, átlagosan több mint 30 kilóval többet szedtek fel fogamzásgátló tabletta használatakor, összehasonlítva a vizsgálat többi nőjével. A tanulmány az etonogesztrel fogamzásgátlóra összpontosított, de valószínű, hogy más fogamzásgátló gyógyszerek hasonló kölcsönhatásba léphetnek a génekkel, amelyek súlygyarapodáshoz vezetnek. “Fontos, hogy jobban megértsük, hogyan befolyásolhatja az egyéni genetikai variáció a nők káros negatív súlygyarapodásának kockázatát, amikor exogén szteroid hormon gyógyszereket alkalmaznak” – mondta Lazorwitz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*