A bél mikrobák ösztönözhetik az immunrendszert a rák támadására

Egy világméretű vizsgálat kimutatta a bélbaktériumokat, amelyek fokozhatják az immunrendszer daganatok elleni küzdelem képességét. A megállapításnak segítenie kell a rák immunterápiás kezelésének javítását és személyre szabását. A tudósok megállapítják, hogy mely bélbaktériumok segítik az immunrendszert a rák elleni küzdelemben.

Az immunterápia általános kifejezés olyan kezelésekre, amelyek növelik a szervezet saját képességét a betegségek kezelésére. Az egyik ilyen kezelés olyan gyógyszereket használ, amelyeket immunellenőrzőnek neveznek. Ezek blokkolják a rákos sejtek által termelt fehérjéket, amelyek megvédik őket az immunsejtek támadásától. Azonban nem minden rákbetegség reagál az immunellenőrzési pontok gátlóival történő kezelésre, és a gyógyszerek súlyos mellékhatásokat is okozhatnak. A kutatók megállapították, hogy az UPR aktivitás alacsonyabb volt a melanómában szenvedő embereknél, akiknél a rák reagál az immunellenőrzési pontok gátlóira.

A kutatók szerint ez kiemeli az UPR-aktivitást, mint potenciális markert a melanoma-betegek kiválasztására, akik nagyobb valószínűséggel részesülnek az immunellenőrzési terápiából. Az immunellenőrző gátlókkal végzett kezelés drámai hatást gyakorolt ​​a melanoma betegek túlélési arányának javítására, de a rák még mindig nagy a kockázata annak, hogy elhalálozást okozzon. Még akkor is, ha az orvosok kombinálják az immunellenőrzési terápiát más kezelésekkel, csak az esetek mintegy felénél hatnak. Továbbá az érzékeny rákos betegek autoimmun reakciókat, korlátozott válaszidőt is tapasztalhatnak. A legutóbbi tanulmány egyre inkább bizonyítja, hogy a bél mikrobák befolyásolhatják az immunterápia hatékonyságát. A korábbi kutatások kimutatták például, hogy a bélbaktériumok egyes törzsei növelhetik a kezelés hatékonyságát, míg bizonyos antibiotikumok és probiotikumok csökkenthetik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*