A világ legfantasztikusabb virágkarneváljai

A világ leghíresebb virágkarneváljai

Mi magyarok méltán büszkék vagyunk a debreceni virágkarneválra, de nem ez az egyetlen virágparádé a világon. Hollandiától Toowoombáig gördülnek a feldíszített virágos kocsik, és van ahol virágháborúba torkollik a parádé. Íme, a hét leghihetetlenebb virágfesztivál a világon – a mestervirag.hu cikke.

Bloemencorso
A holland virágkertészet világhírű, és talán nem véletlen, hogy a leglátványosabb virágkompozíciók is itt születnek. A Blomencorsot, amely magyarul virágfesztivált jelent, Hollandia és Belgium számos városában megünneplik. A leghíresebb a zunderti virágfesztivál, ahol kizárólag dáliákból készülnek a parádés kocsik. A fesztivált több mint húsz kistelepülés szervezi, és egy-egy falu csupán egyetlen kocsi kiállítását vállalja. A kocsi összeállításában a falvak teljes lakosság részt vesz. Az idősek a dáliák termesztésében, a fiatalok a kocsi összeállításában vállalnak szerepet. A nagy kérdés mindig az, hogy lesz-e elegendő dália a faluban.

Virágok harca Jerseyben
A brit Csatorna-szigetek 1902-ben tartotta első virágfesztiválját VII. Edward megkoronázának napján. Az esemény olyan jól sikerült, hogy a hagyomány a mai napig él. A virágok harca a kezdeti időkben valódi harcot jelentet. A virágkompozíciókról a virágokat letépték és a közönség hölgy tagjainak dobták, abban bízva, hogy azok visszadobják a virágot. A rendezvény végére ebből valódi virágháború kerekedett. Bár ezt a hagyományt mára elhagyták, a rendezvény a mai napig a szigetek legnagyobb turisztikai eseménye.

Toowoomba karnevál
Toowoomba egzotikus elnevezése ellenére Ausztrália második legnagyobb nem-tengerparti városa. A toowoombai virágkarnevál múltja 1949-re nyúlik vissza, és eredeti célja az volt, hogy a világháború után egy kis lökést adjon a város gazdaságának. A recept bevált, és napjainkban már tíz álló napig tart a karnevál. A város egyébként nem csak ezekben a napokban borul virágba, az ausztrálok egymás között csak a „kertek városaként” emlegetik a csodaszépen gondozott városkát.

Valencia

Spanyol lányok teniszütővel
Valenciában tartják meg a Batalla de Florest. A bikaviadalokhoz szokott spanyoloknál, egy virágfesztivál sem érhet véget némi harc nélkül. A virágokkal feldíszített kocsikon ifjú hölgyek ülnek teniszütőkkel felszerelkezve, ugyanis a felvonulást követően, itt is kitör a háború a nézők, és a kocsin ülők között. A lányok létszámhiányukat a teniszütőkkel próbálják meg ellensúlyozni.

Nem csak a börtönéről híres Kufstein
Kufstein vára nekünk hírhedt börtönéről maradt nevezetes. Itt raboskodott Wesselényi Miklós, Kazinczy Ferenc, de még Rózsa Sándor, a híres betyár is. Ausztriában azonban Kufstein az ország legnagyobb virágfesztiváljáról ismert. A virágos kocsik mellett egy hatszáz méteres virágszőnyeg is várja az idelátogatókat.

A brüsszeli virágszőnyeg
Bár nem sorolható a hagyományos virágkarneválok közé, mégis az egyik legismertebb virágköltemény Brüsszelben tekinthető meg. A híres tájépítő E. Stautemans 1971-ben több éves előkészítő munka után alkotta meg első virágkölteményét, szinte kizárólag begóniákból. Bár azóta több városban is készült hasonló virágszőnyeg, a brüsszeli főtér virágszőnyege egyedülálló középkori környezetével még nem talált méltó kihívóra.

A debreceni virágfesztivál
Szívünk csücske, és Magyarország legnagyobb virágfesztiválja a cívis város virágkarneválja. Méltán helyet kaphat a világ tíz leglátványosabb virágfesztiválja között, hiszen múltja több mint száz esztendőre tekint vissza, és évente több százezer látogatót vonz Debrecenbe, amivel kimagaslik az európai fesztiválok közül. A virágkarnevál ma már az ötnapos rendezvénysorozattá nőtte ki magát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*