Több tucat nem onkológiai gyógyszer elpusztíthatja a rákos sejteket

A cukorbetegség, gyulladás, alkoholizmus – és még a kutyák ízületi gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszerek is pusztíthatnak el rákos sejteket – nyilatkozták a tudósok. A kutatók szisztematikusan elemezték a már kifejlesztett gyógyszervegyületek ezreit, és közel 50 olyan anyagot találtak, amelyek korábban nem voltak elismerve rákellenes szerként.

A meglepő eredmények, amelyek új gyógyszermechanizmusokat és célokat is felfedtek, utalnak az új rák gyógyszerek kifejlesztésének felgyorsítására vagy a meglévő gyógyszerek újbóli felhasználására a rák kezeléséhez. A kutatók a Broad’s Cancer Cell Line Encyclopedia (CCLE) 578 humán rákos sejtvonalán a Drug Repurposing Hub összes vegyületét megvizsgálták. A PRISM néven ismert molekuláris vonalkódoló módszerrel, amelyet a Golub laboratóriumban fejlesztettek ki, a kutatók mindegyik sejtvonalat megcímkézték egy DNS vonalkóddal, lehetővé téve számukra, hogy több sejtvonalat egyesítsenek és gyorsabban végezzenek nagyobb kísérleteket.

Ezután a csapat minden vonalkódos sejtkészlethez hozzáadott egy vegyületet és megmérte a rákos sejtek túlélési arányát. Közel 50 nem rákra kifejlesztett gyógyszert találtak – köztük azokat, amelyeket eredetileg a koleszterin csökkentésére vagy a gyulladás csökkentésére fejlesztettek ki. Ezek elpusztítanak egyes rákos sejteket, miközben másokat nem. Néhány vegyület váratlan módon elpusztította a rákos sejteket. “A legtöbb meglévő rákra kifejlesztett gyógyszer a fehérjék blokkolásával működik, de azt tapasztaltuk, hogy a vegyületek más mechanizmusokon keresztül is működhetnek” – mondta Corsello, a kutatás vezetője. A csoport úgy találta, hogy közel tucat nem onkológiai gyógyszer elpusztította a PDE3A-nak nevezett fehérjét expresszáló rákos sejteket azáltal, hogy stabilizálja a PDE3A és egy másik SLFN12 nevű protein kölcsönhatását – ezeknek a gyógyszereknek korábban ismeretlen mechanizmusa volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*