Tavaszi teendők a kiskertben

A jó idő közeledtével lassan megérkezik a kerti szezon és elő kerülnek a kapák, ások és a gereblyék. A március az első igazi tavaszi hónap, ám a jó idő adtán már akár februárban is eljöhet a kertészkedés ideje.

A régi motorosok számára bizonyára nem kell bemutatni a legfontosabb lépések, ám azok, akik még most bontogassák a nyárikat jól jöhet egy-két jó tanács. Az első ilyen, hogy tervezzük meg előre, hogy mit, hogy és mennyit szeretnénk. Ez vonatkozhat virágos vagy akár konyhakertre is. A vetéstervet is jól át kell gondolni, illetve a növénytartást is. A konyhakertnél érdemes előre felállítani, hogy hogyan is fog kinézni a veteménye, illetve a vetésforgó. Hogy melyik zöldséget, melyik követheti majd. Ezen felül arra is kell gondolnunk, hogy minél több színes folt lesz megtalálható a kertünkben, az annál jobban befolyásolja a beporzás mértékét. Ahhoz, hogy a kiskertünk szép és búja legyen, nagyon fontos a termőtalaj megfelelő előkészítése. A talaj előkészítését mindenképp csak akkor kezdjük meg, ha azt egy jó kis csapadékos időjárás előzte meg.

Ugyanis, ha nem így járunk el, akkor túlságosan összetömörítjük. Az ásást csak olyan helyeken alkalmazzuk, ahol elvadult tereppel kell megküzdenünk. Sokkal inkább célszerű ásóvillát alkalmazni, mivel ezzel megfelelően átmozgathatjuk a talajt, úgy, hogy nem fogatjuk egymásra a különböző talajszinteket, illetve a humuszszintek kényes egyensúlyát sem borítjuk fel. Tavasszal célszerű a műtrágya helyett humusszal, vagy szerves tárgyával beteríteni a talajt, melyet később gereblyével egyenlítsük el. Amennyiben saját nevelésű palántákat szeretnénk ültetni, akkor a kis magokat időben el kell ültetnünk. Amennyiben nincsenek saját zöldség magjaink, akkor az üzletekben mindig az előcsávázott bio változatokat válasszuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*