Száraz bőr okai és annak kezelése

Amennyiben most körbe nézünk a környezetünkben, akkor minden harmadik embernél megfigyelhető a bőrszárazság, ugyanis napjainkban ez egy igen gyakori problémának nevezhető, amely korosztálytól és nemtől függetlenül jelentkezik.

A bőr szárazság hámlással, viszketéssel, berepedezéssel, érdes tapintással, bőrhúzódással és idősebb korban akár apró ráncokkal is járhat együtt. Egy olyan kellemetlen jelenségről beszélhetünk, amely ha jelentkezik, akkor a betegeket gyakran nem hagyja aludni, illetve megfelelően koncentrálni az elvégzendő feladatra. A bőrünk épsége és annak megfelelő ápolása nagyon fontos, ugyanis ez az első védelmi vonal, amely a környezettől elválasztja a szervezetünket. Fontos tudni való, hogy a bőrünk védelmi funkciója a bőr hidratáltságával függ össze. Amennyiben a bőr lipidrétege csökken, akkor az gyakran összefügg a bőr vízveszteségével, melynek leggyakoribb tünete a bőrszárazság. A száraz bőr sokkal könnyebben irritálódik, allergizálódik, vagyis elmondhatjuk róla, hogy gyakrabban alakul ki gyulladás, illetve hosszabb kezeletlen idő után ekcéma. Továbbá érdemes azt is tudomásul venni, hogy bőrszárazság esetén számolnunk kell azzal, hogy bakteriális, gombás megbetegedések és fertőzések is sokkal gyakrabban léphetnek fel.

De mi állhat a bőrszárazság hátterében? Ennek a gyakori problémának a hátterében, nagyon sok ok állhat. Ilyen lehet a genetikai meghatározottság is, de legtöbb esetben külső hatások okozhatják a panaszokat. Téli időszakban sokkal gyakrabban jelentkezhet ez a probléma, amely általában a hideg és a száraz levegő következménye. Ám melegebb évszakokban is előfordulhat, hosszabb napozás vagy nem megfelelő folyadékpótlás miatt. Amennyivel ilyen problémával küzdünk, akkor nagyon fontos lehet a megfelelő folyadékpótlás, illetve a gyakori hidratálás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*