Normális a nagy bimbóudvar?

Az bimbóudvar a bőr sötétebb területe, amely körülveszi a mellbimbót. A mellek és a test egyéb részeihez hasonlóan a bimbóudvar sokféle formában, méretben és színben létezik. A bimbóudvar tartalmazza a Montgomery-mirigyeket, amelyek kis mirigyek, amelyek több fontos funkcióval rendelkező folyadékot választanak ki. A folyadék kíméli és védi a bőrt, és olyan szaga van, amely a szoptató csecsemőt vonzza.

A mellbimbó és a bimbóudvar stimulálása a szoptatás során az oxitocin és a prolaktin hormonok felszabadulását eredményezi, amelyek növelik a tej termelését a mellben. Mindenki teste és mellei egyedülállók, és nincs igazi méret a bimbóudvar számára. Egy japán kutatás során 300 felnőtt nőt vizsgáltak meg, és a kutatás szerint a bimbóudvar átlagos átmérője körülbelül 4 centiméter volt. Egy korábbi tanulmány Izraelben vizsgálta a mellek és a mellbimbók arányát a 20 és 64 év közötti nőkben. A kutatók megállapították, hogy a bimbóudvar átlagosan körülbelül háromszorosa a mellbimbónak. Azonban a nagyobb méretű bimbóudvarok még mindig teljesen normálisak. Az is normális, hogy egy személy bimbóudvara élete során mérete és színe megváltozik.

A terhesség ideje alatt sok nő bimbóudvara egyre nagyobb és sötétebb lesz, ami a baba születéséhez kapcsolódik. Ezek a változások a születés után is folytatódhatnak, míg egy személy szoptat. Vannak, akik úgy vélik, hogy a bimbóudvar nagyobb mérete és sötétebb bőre ebben az időszakban segíthet az újszülöttnek a szoptatásban. Azonban nem minden nő tapasztalja ezeket a változásokat a terhesség alatt, és ez nem befolyásolja jellemzően a szoptatás képességét. Amikor elkezdi a szoptatást, a csecsemő a szájába helyezi az egész mellbimbót és a bimbóudvar nagy részét. Ezt azért teszik, hogy a mellben a tejtermelő mirigyeket jobban ösztönözzék.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*