Mitől vagyunk elektrosztatikusak?

Bizonyára Önnel is előfordult már, hogy egy váratlan pillanatban kisülés következményeként egy kellemetlen érzés kerítette hatalmába. Amely előfordulhat kézmosás közben, amikor kiszáll az autóból, vagy ha éppen tolja a bevásárló kocsit.

A mindennapi életünk során számos kellemetlenséget, veszélyt, illetve kárt okozhat az elektrosztatikus feltöltődés és annak kisülése. A fizikai magyarázat erre, hogy két eltérő elektromos potenciállal rendelkező tárgy között léphet fel ilyen jelenség. Normál esetben ez az elektromos töltés a tárgyak felületén lassan sül ki. Ám azokban az esetekben, amikor ez az elektromos potenciál béli különbség túl naggyá válik, akkor felgyorsul az áramlása és ennek eredményeként jelentkezhet az, hogy hirtelen átmeneti feszültség keletkezik. Amikor ez a kisülés 3000 Voltot eléri, akkor megérzi az ember. 4000 Volt esetén már hallhatóvá is válik ez a fajta kisülés, az 5000 Volt esetén pedig már láthatóvá is válik. A sztatikus feltöltődés mértéke nagyon sok mindentől függhet. Hogy mit tehetünk ellene? A legjobb, ha elkerüljük a műszálás ruhákat, ugyanis ezek az egyik legnagyobb probléma források. Vagy, ha mégis ezek mellett döntünk, akkor úgy kerülhetjük el a kisülést, hogy miközben levetjük a ruhánkat megfogunk egy fém tárgyat.

Továbbá hasznos lehet még, ha a ruháinkat antisztatikus öblítővel mossuk ki. Amennyiben leggyakrabban, akkor keletkezik ez a jelenség, amikor kiszállunk az autóból, akkor jó megoldásnak tűnhet, hogy megfogjuk a fém részét, hiszen úgymond ezzel leföldeljük magunkat. A bevásárlókocsik esetén is igen gyakori, hogy ráznak. Ám a legtöbbön megtalálható egy kis lánc, vagyis a földelés. Amennyiben ez hiányzik, vagy fel van tekerve, akkor minden esetben rázni fognak. Következő nagy bevásárlás alkalmával, erre figyeljünk oda.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*