Mitől bio egy bio termék?

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészséges életmódra, az egészséges táplálkozásra és a megfelelő életvitelre. Ugyanis nagyon megnövekedett a fiatal elhalálozottak aránya, amely sokszor ezekhez vezethető vissza.

A 21. században sokan nem fordítanak kellő megfelelő figyelmet a helyes táplálkozásra, illetve a megfelelő mozgásigényre, melynek következményeként nagyon sok betegséggel kell számolni. Így egyre nagyobb kampányokkal találhatjuk szembe magunkat a bio termékeket illetőn. Sokszor hallani azt a mondást, hogy az vagy amit megeszel. Hiába fogyasztunk sok zöldséget és gyümölcsöt, ha azok vegyszerrel kezeltek. Ám szerencsénkre egyre több olyan helyet találhatunk, ahol bio termékeket termesztenek. A nagyközönség igen sokáig tartotta magát, ahhoz a nézethet, hogyha egy alma kukacos, akkor az bio. Vagyis nem kezelték különféle vegyszerekkel. Így az ilyen termékeket előszeretettel fogyasztották mindazok, akik szeretnék megőrizni az egészségüket. Ám a férges, kukacos alma még nem biztos, hogy bio.

Hiszen egy, rossz vegyszeres kezelés következménye is lehet ez. Ám az is téves feltevésnek bizonyul, ha reformélelmiszereket, natúrtermékeket szintén a bio élelmiszerekkel azonosítjuk. Azok a termékek, melyek valóban bio élelmiszerek, azokat ellenőrzött körülmények között termelik, semmilyen műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagot nem tartalmaznak. A tápanyag utánpótlást csakis szerves eredetű lehet, illetve a növény károsítókat is mechanikus úton irtják. A kórokozókkal szemben is ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szerekkel permeteznek. Ezek a szerek nem szívódnak fel a növényekbe és vízzel könnyen lemoshatóak. Az ilyen termékeknél jellemzően alacsonyabb a hozam, és sokkal magasabb költségek árán állíthatóak elő.

Vélemény, hozzászólás?