Mit kell tudni az akut veseelégtelenségről?

Akut veseelégtelenség az, amikor egy személy veséje nem működik olyan jól, mint ahogy egyszer régen. Sokan nem tapasztalnak tüneteket addig, amíg a betegségük előre nem haladt. Az akut veseelégtelenség (ARF) következtében a vesék nem szűrik és nem ártalmatlanítják a hulladéktermékeket, ahogyan kell.

Ideális esetben az orvos azonnal azonosítja az ARF-et, és a kezelés megkezdheti a mögöttes okok megfordítását. Az orvosok rendszerint az ARF-t három fázisba sorolják be, a vizsgálati eredmények és a vizelet kimenetének függvényében. Az 1. szakasz a legkevésbé súlyos, míg a 3. szakasz a legsúlyosabb. Az American Family Physician folyóiratban megjelent tanulmány a következő lépéseket vázolja fel: Az ARF 1. stádiumában lévő személynek szérum kreatininszintje, veseműködő termékének hirtelen növekedése 0,3 milligramm / deciliter (mg / dl), vagy 1,5-2-szeres növekedés az alapvonalról.

Az ARF 2. stádiumában lévő személynek kreatininszintje növekedni fog, ami az alapvonaluk 2-3-szorosa. A vizelet mennyisége kevesebb, mint 0,5 ml / kg. A 3. stádiumban egy személy kreatininszintje a kiindulási érték háromszorosa, vagy nagyobb, mint 4,0 mg / dl. A stádium súlyossága miatt azonnali vese-helyettesítő terápiát igényel, amely a dialízis folyamatos formája. Jellemzően az orvos megkezdi a beavatkozások felírását, mielőtt egy személy az ARF 3. szakaszába lép. Az ARF kezelése attól függ, hogy mi okozza az állapotot. Az ARF számos lehetséges oka miatt többféle kezelés is lehetséges. Ha egy személynek jelentős vérvesztesége van egy sérülés vagy betegség következtében, az orvosok folyadékokat adhatnak a vér térfogatának helyreállításához. Az orvosok szintén korlátozzák a vesékre toxikus hatású gyógyszerek, például a kontraszt festék és néhány antibiotikum használatát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*