Mit kell tudni a csecsemők lázáról?

A csecsemők láza gyakori gondot jelent a gondozók körében, bár a láz maga nem veszélyes. A láz azt jelenti, hogy a baba teste leküzd egy fertőzést. Mikor ad a láz aggodalomra okot, és hogyan lehet csökkenteni a babák lázát? A szülők vagy gondozók aggódhatnak, amikor észreveszik, hogy a gyermeknek láza van, bár a láz az egészséges immunrendszer jele. Az újszülöttek azonban sebezhetőbbek, és a láz súlyos fertőzést jelezhet.

Önmagában a láz nem feltétlenül jelent súlyos betegséget. Ha a baba viselkedése normális, valószínűleg rendben van. Ha azonban a 3 hónapos kor alatti gyermeknek láza nagyon magas, akkor a gondozónak vagy szülőnek orvoshoz kell fordulnia. A láz súlyossága nem mindig függ össze a gyermek betegségével. A csecsemők testhőmérséklete a betegség kivételével számos okból emelkedhet, beleértve a túl sok sírást, a meleg napsütésben ülést, vagy ha a gyerek kimelegszik játék közben. Hőmérsékletük akkor is emelkedhet, amikor jönnek a fogaik. Ritkán a hővel kapcsolatos betegségek magas hőmérsékletet okozhatnak a csecsemőknél. A csecsemők kevésbé hatékonyak a testhőmérséklet szabályozásában, mint a felnőttek, így jobban ki vannak téve a nagyon meleg időjárásnak.

A csecsemők öltözködése időjárás-megfelelő ruházatban segít szabályozni testhőmérsékletüket még akkor is ha meleg hőmérsékletnek, vannak kitéve például egy meleg nyári napon. A láz egyszerűen csak arra utal, hogy a baba egy fertőzés ellen küzd. A mögöttes fertőzés káros lehet, és sok fertőzés antibiotikumot vagy más kezelést igényel, de a láz maga csak tünet. A láz kezelése nem teszi lehetővé a fertőzés eltűnését. Ehelyett a gondozóknak a lázat úgy kell tekinteniük, mint egy jelet, hogy a baba immunrendszere harcol a fertőzés ellen. Ezért gondosan figyelemmel kell kísérniük gyermeküket a komplikációk jelei miatt. A fertőzések veszélyesebbek lehetnek az újszülötteknél, ezért fontos, hogy orvoshoz forduljon magas láz esetén.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*