Mire használhatjuk a boróka bogyót?

A boróka bogyó a néphiedelem szerint segít elűzni a gonoszt és minden rosszat távol tart tőlünk. Ám valójában ez a fekete bogyó nagyon egészséges az emberi szervezet számára, és nagyon sok betegséget távol tart tőlünk.

Amennyiben a közönséges borókát szeretnénk bemutatni, akkor úgy írhatjuk le, hogy egy örökzöld tűlevelű cserje, melyen többféle színű gömbölyded termés terem. A termés színe annak függvényében változik, hogy milyen érési fázisban van. A halványzöld termések a legfrissebbek, melyek 2-3 év alatt ének be először bordóra. Majd végül kékes-szürkés-barnás fényes színűre váltanak. A termés illata leginkább a terpentinre emlékeztet. Amennyiben visszatekintünk a népi gyógyászatban, akkor megtudhatjuk, hogy már évszázadok óta használják őket. A boróka termése fanyar, édeskés ízzel rendelkezik, melyet nyersen, de akár szárítva is fogyaszthatunk. Őrülve fűszerként is alkalmazzák főként vad húsokhoz. Nagyon kellemes az illata, így húsok füstöléséhez is gyakran alkalmazzák. Amennyiben az immunrendszerünket szeretnénk felerősíteni, akkor a boróka kiváló választás lehet, ugyanis kiváló vitamin forrás. Az érett sötétszínű bogyók 1-3 % illóolajat tartalmaznak, továbbá megtalálható még bennük flavonoidok, katechin anyagok, invert cukrok és friss állapotban nagyon sok C-vitamint tartalmazz.

A magas százalékú illóolaj forrázást követően tinktúraként alkalmazható, amely nagyon jól növeli a vese folyadékszűrű képességét, ennek köszönhetőn vízhatjó hatású, vese és epekőoldó, továbbá még elmondható róla, hogy húgyúti fertőtlenítő és görcsoldó hatással rendelkezik. Ezen felül, ha bőrbe dörzsöljük, akkor serkentheti a vérkeringést, méregteleníti a szervezetet, illetve kiválóan alkalmazható reumás, köszvényes és egyéb ízületi panaszokra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*