Mi okozhat fájdalmas légzést?

A fájdalmas légzés olyan kényelmetlenség, amely akkor fordul elő, amikor egy személy be- vagy kilélegzik. A fájdalmat a fertőzések, az izom-csontrendszeri sérülések és a szívproblémák okozhatják. Azonban a tüdőt, a szerveket, az ízületeket vagy az izmokat a mellkasi üregben befolyásoló állapotok a légzés során fájdalmat okozhatnak.

[wp_ad_camp_1]

Ha a fájdalmas légzés egy életveszélyes állapot jele, például szívroham vagy tüdőembólia, azonnal forduljon orvoshoz, ha a következő tüneteket tapasztalja: fulladás, a tudatosság csökkenése, mellkasi szorítás vagy fájdalom, különösen akkor, ha a karokra, hátra, vállra, nyakra vagy állkapocsra terjed, súlyos légszomj, kék színű bőr, ujjak vagy körmök, túlzott izzadás, vagy éppen hirtelen szédülés. A tüdőgyulladás a tüdőben lévő légzsákok gyulladása. A felnőtteknél a tüdőgyulladás leggyakoribb oka a bakteriális fertőzés, de más okok közé tartozik a vírusos és gombás fertőzések. A tüdőgyulladásban szenvedőknek gyakran van mellkasi fájdalmuk, ami belélegezve súlyosbodhat.

A tüdőgyulladás egyéb tünetei: köhögés, magas láz, fáradtság, légszomj. A tüdőgyulladás tüneteit mutató embereknek orvoshoz kell fordulniuk. A kezelés az állapot okától és súlyosságától függ. Az orvos antibiotikumot rendelhet bakteriális fertőzésekhez. A Costochondritis a porc és a bordák összekötő porc gyulladása. Ennek a gyulladásnak az oka nem mindig egyértelmű, de néha mellkasi sérülés, súlyos köhögés vagy légzőszervi fertőzés okozhatja. A Costochondritis jellemzően éles fájdalmat és érzékenységet okoz a mellkas körül. A Costochondritis gyakran önmagában is elmúlik, de forduljon orvoshoz, ha a fájdalom zavarja a mindennapi tevékenységeit. Ezeken kívül a mellhártyagyulladás is okozhat fájdalmas légzést.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*