Mi az a számítógépes támadás?

Az embereket, szervezeteket és még az államokat is sújtják  rosszindulatú programok, az adathalászat, a DDoS és számtalan más típusú számítógépes támadás nap mint nap.

Bár senki nem gondolja, hogy velük is megtörténhet, a számítógépes támadás bárkinek katasztrofális lehet. A nyilvánosságra hozott érzékeny információk, a kiürített bankszámlák és az ellopott személyazonosság csak néhány a kibertámadás félelmetes következményei közül. De vannak olyan módok, amelyekkel megvédheti magát, és ha megismeri ezeket, akkor ezek segíthetnek biztonságban maradni. Tehát mi az a számítógépes támadás? A számítógépes bűnözés széles kifejezés, amely kiterjed a számítógépes eszközök, hálózatok vagy infrastruktúrák bármilyen szándékos megtámadására. Ezt végrehajthatja egy egyén – például egy hacker – vagy egy szervezet, és embereket, szervezeteket vagy akár országokat is megcélozhat (ezt kiberháborúnak nevezik). Számtalan típusú számítógépes támadás létezik.

Általában 4 típusú számítógépes támadás létezik:  Passzív támadások – általában nem komoly műveletek, amelyek során az elkövetők megpróbálják elrejteni tevékenységeiket, így a célpont soha nem tudja, hogy elsősorban megtörtént. A passzív támadásokat általában az érzékeny információk gyűjtésére vagy ellopására használják a számítógépes kémkedés során. Aktív támadások – ezek tipikusan agresszív támadások, amelyek célja a személyes eszközök, hálózatok vagy akár egy egész infrastruktúra megzavarása vagy megsemmisítése. Az ilyen típusú támadások személyeket, szervezeteket vagy akár országokat is megcélozhatnak. Belső támadások – amint a neve is sugallja, az ilyen típusú támadásokat egy olyan személy hajtja végre, akiknek már engedélyeztek hozzáférést a megcélzott rendszerekhez. Külső támadások – a kívülálló támadásokat azok végzik, akik nem tartoznak az adott céghez, nincs hozzáférésük egy adott rendszerhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*