Megvalósíthatósági tanulmány kidolgozása

A megvalósíthatósági tanulmány egy projekt vagy vállalkozás elindítása előtt kidolgozott tanulmány, ami objektív és racionális módon tárja fel a projekt életképességét, tehát, hogy a jelen gazdasági helyzetben mennyire lenne megvalósítható, profitképes.

Megvalósíthatósági tanulmány kidolgozása nagyon fontos egy projekt vagy vállalkozás megvalósítása előtt, mivel sok pályázat csak így valósulhat meg. A megvalósíthatósági tanulmány nem csak azt deríti fel, hogy a projekt megvalósítható vagy sem, de konkrétan feltárja az erősségeket, gyengeségeket, a környezeti lehetőségeket és veszélyeket, valamint a sikerre való esély arányát. Tehát a megvalósíthatósági tanulmány egy meglehetősen komplex dokumentum. Alapvetően a kidolgozásánál számos tényezőt figyelembe vesznek, azonban A két fő szempont, a felmerülő költség, valamint az elérhető érték/profit, valamint ezek aránya. Talán mondani sem kell, ha a felmerülő költségek jóval magasabbak, mint az elérhető érték/profit, akkor egy kudarcra ítélt projektről van szó.

Az alapos munkával és elgondolással elkészített megvalósíthatósági tanulmány rengeteg információt magába foglal, ami több résztanulmányban található. A megvalósíthatósági tanulmány ugyanis több résztanulmányra bontható, melyek az üzleti, pénzügyi környezetvédelmi és egyéb szegmensek tanulmányozásával készíthető el a teljes megvalósíthatósági tanulmány. A pályázatok esetében ez kötelező elem, az egyik legfontosabb háttéranyag, mely segít a pályázat elbírálóinak a döntés hozatalban. Néhány résztanulmány, amit a megvalósíthatósági tanulmány tartalmaz: kockázatokra vonatkozó tanulmány, projektmarketing tanulmány, pénzügyi megvalósíthatósági tanulmány.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*