LCD tévék, lakberendezés és Konrad Lorenz

Nem hiszem, hogy éjjelente azon tipródnánk, miképpen változtatja meg az LCD tévé a lakberendezési trendeket, de azért nem teljesen érdektelen a téma, ugyanis valami fontosra irányítja rá a figyelmet. Mégpedig arra, hogy a technológiai változások képesek teljesen átformálni életünket, életvitelünket. Nagyanyánk még a bocit fejte, édesanyánk talán még libákat terelt az árokparton, a gyerekeink pedig egy teljesen más életet élnek. Szinte leélhetik az életüket anélkül, hogy a természeti folyamatokkal találkoznának.
Tulajdonképpen a technológia mindent átformál, így a lakberendezést is. És ez csak egy példa. Korábban a televíziókat nem lehetett igazán esztétikusan elhelyezni. Ki látott katódsugaras tévét bármelyik lakáskultúrás magazinban? Senki, ugye? És ki gondolja, hogy trendi, egy fali konzolos LCD tv egy fehér falfelületen néhány falmatricával? Sokan ugye? Legalábbis a magazinokban az ilyen tévékről megjelenő felvételek azt mutatják, hogy az LCD-vel megjelenő lapos televíziós korszak elfogadható berendezési tárggyá alakított a televíziót. Sőt, mi több vágyott státusszimbólummá.
De mi köze ennek a környezetvédelemhez? Nos, már Konrad Lorenz is írt a technológiai tájról, és tulajdonképpen erről beszélünk. A modern ember úgy le tudja élni az életét, hogy teljes egészében mesterséges körülmények között van. És így is lehet sikeres ember, legalábbis a társadalmi megítélés alapján. És hogy mindez mivé alakítja az embert? Nos, az már egy más kérdés, de ha körbenézünk a bolygónkon egyértelművé válnak a jelek. Amit nem ismerünk, azt nem is szeretjük. Amit nem szeretünk, azt tönkre is tehetjük. És tönkre is tesszük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*