Kerékpár átvizsgálása

Miután elvégeztük a kerékpár takarítását érdemes egy alapos átvizsgálásnak is alávetni. Meg kell nézni a bowdeneket, azokat az alkatrészeket, amelyek mozognak. Ha cserére szorulnak, akkor cseréljük, ha javítható, akkor javítsuk. Ha eddig kibírta nem biztos, hogy ezután is ki fogja bírni. Nincsen kellemetlenebb helyzet, mint amikor egy túra kellős közepén romlik el a biciklink. Amennyiben félsz a szereléstől vidd el egy szerelőhöz.

Ott elvégzik a szükséges bowden cserét, beállítják a váltót és a fékpofát is. Ha bemegyünk a bicikliboltba ott is adnak tanácsot, ha mégsem a szerelőt választjuk. Most következik a zsírozás. Ha olyan alkatrészhez érünk, amely elérhetetlen számunkra, akkor használjunk injekciós tűt. Az mindent megold. Teflon tartalmú spray, amin van egy műanyag cső, vagy az injekciós tűbe felszívott olaj fog segíteni, megoldani a problémát. A felesleget mindig töröljük le, mert újabb port fog csak beszívni, ettől azután jobban kopnak majd az alkatrészek is. Ezeket a helyzeteket jobb elkerülni. Mit mivel érdemes lekenni? A lánchoz használhatunk kerékpár olajat, bár ennek alacsony a viszkozitása.

Ha tehetjük, vegyünk teflon, vagy más összetételű és kifejezetten lánchoz használatos olajat. Jó sokat vegyünk belőle, mert sokat kell felkennünk. Pár jobb márka a teljesség igénye nélkül: FinishLine, Rolhoff, Haseline, Berner, TipTop. A fújós változattal nagyon vigyázzunk, hogy még véletlenül se menjen a gumira, vagy a felni felületére. Egyszerűbb, ha a permetezés előtt ezeket a felületeket letakarjuk. A paralelogramma idomnál a váltók forgáspontját, az SPD pedál rugóját, az imbusz csavarokat mind beolajozhatjuk, lepermetezhetjük. Ezekre kell odafigyelni és egy üzembiztos kerékpárral vághatunk neki a legközelebbi túrának.

About szerkesztőség

View all Posts

Ezt a cikket a ofbacardi.hu szerkesztősége adta ki. Kisebb híreket jellemzően a szerkesztőség ad, ki, míg a nagyobb írások, vélemények, ajánlók a szerző nevével jelennek meg. Ön is írna cikket? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*