Így ültessünk tuját!

Az örökzöld tuja a kertekben az egyik leggyakoribb növény, amit szorosan egymás mellé ültetve térelválasztónak, kerítésnek is használhatunk. Népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy nem különösebben igényes, ugyanakkor, ha nem szeretnénk égig érőre növeszteni, rendszeresen nyírni kell.

A tuja ültetéséhez a legjobb idő a tavasz vagy a kora ősz, amikor még enyhe az időjárás. A tuját földlabdával együtt ültessük át, kétszer, háromszor olyan széles gödröt ássunk neki, mint amekkora a földlabda. Ha a talaj tápanyagokban szegény, egy kevés komposztot keverjünk hozzá és elegyítsük el.

A tuját tegyük a földbe úgy, hogy nagyjából a gödör felénél legyen a földlabda teteje. Ezután szórjunk rá néhány cm vastagságban földet, majd öntözzük meg bőségesen. Erre újabb földréteg jön és újabb adag víz. Közben lapogassuk le a földet, hogy az minél szorosabban tudja körülvenni a tuja gyökérzetét és a fa minél stabilabban álljon új helyén.

Nem baj, ha a tuja valamivel magasabban áll a talajszintnél, mert így a lejjebb fekvő gyökereinek több víz fog jutni. Ez a növény kifejezetten kedveli a nedvességet, ültetés után, ha kevés a csapadék, rendszeres öntözést igényel. Csak akkor öntözzük újra, ha a talaj felső rétege néhány cm mélyen már teljesen kiszáradt. Később elég hetente egyszer meglocsolni száraz időben. Ha a tuját nagyobbra szeretnénk növeszteni, legalább 5-6 m helyet hagyjunk körülötte szabadon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*