Honnan lehet tudni, hogy a gyerek kinőtte cipőjét?

Onnan például biztosan, ha nem vagy csak nagyon nehezen megy bele a lába, sokszor azonban nem ilyen nyilvánvaló a helyzet. Egy szakértő segítségével összeszedtük azokat a trükköket és mérési módszereket, amelyekkel biztosra mehetünk.

Nehéz feladat elé állítja a szülőt, amikor az alig néhány éves gyerekétől próbálja megtudni, hogy kinőtte-e már szeretett csukáját. Ebben a korban különböző okokból nem érkezik minden esetben megbízható információ a csöppségektől. Vagy azért, mert szókincsük és beszédkészségük ezt nem teszi lehetővé, vagy azért, mert túlzottan szeretik a szóban forgó lábbelit, vagy pedig azért, mert lábuk rugalmassága miatt egyszerűen nem érzik szűknek azt.

Az Angyali Cipők, Magyarország legdinamikusabban fejlődő gyerekcipő webáruházának tulajdonosa szerint szerencsére van néhány módszer, amivel pontos választ kaphatunk kérdésünkre. „A szandálok esetében viszonylag egyszerű a dolgunk. Ha ezeknél már végigér a gyerek lába, mindenképpen érdemes elgondolkodnunk a méretváltáson, hiszen rendkívül balesetveszélyes lehet, ha futás vagy intenzív játék közben lecsúszik a szandál talprészéről a lábujj vagy a sarok. A zárt gyerekcipők esetében más módszerhez kell folyamodni. A minőségi modellek többségének kivehető a talpbetéte: egyszerűen állítsuk rá a gyereket, és nézzük meg, meddig ér a lába!” – mondta Götz Janka.

Angyali cipők

Angyali cipők

Árulkodó jel lehet az is, ha a korábban stabilan mozgó lurkónk egyszer csak elkezd csetleni-botlani. „A kisgyerekekre jellemző, hogy nem szólnak, ha kényelmetlennek vagy szűknek érzik a cipőjüket, és inkább behúzzák a lábujjaikat. Mozgásuk ilyenkor megváltozik, ami figyelmeztetés lehet a szülő számára” – tette hozzá Götz Janka.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor az apróságok igenis tudtunkra akarják adni, hogy valami gond van a gyerekcipővel. „Bátorítani kell őket ezekre a visszajelzésekre, amiket tanácsos komolyan is venni. A nem megfelelő méreten kívül azonban sok oka lehet annak, ha egy gyerek azt mondja, hogy szorít vagy kényelmetlen a cipője. Előfordulhat, hogy a fazon nem illik a lábformájához, vagy csak egy rosszul kivitelezett varráspont nyomja a talpát. Ilyenkor tanácsos többféle modellt felpróbálni azonos méretben” – zárja gondolatait az Angyali Cipők tulajdonosa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*