Hogyan használjuk a római tálat

Szinte minden háztartásban fellelhető legalább egy darab római edény, amely a konyhai eszközök egyik legrégebbi darabja. Ám ezzel az edénnyel legalább úgy kell bánnunk, mint a hímes tojással.

Többek között ezért is lehet az, hogy a legtöbb otthonban csak a konyha díszeként található meg, mintsem használta cikként. Ám koránt sem kell annyira megijedni tőle, mint azt legtöbben mondják. Ugyanis a római tál egy szuper darab, és nagyon finom ételeket lehet benne elkészíteni, csak tudni kell a mikéntjét. A római tál használta főként akkor javallott, amikor nem kell sietnünk és van időnk a konyhában tevékenykedni. Vagyis inkább hétvégi menükhöz ajánlott, amikor nem 20 perces vacsikat szeretnénk tálalni. A római tál kiváló választás lehet, amennyiben egy nagyobb adag ételt szeretnénk elkészíteni, ám különösebben nem szeretnénk vele foglalkozni. Ugyanis ez a tál, azoknak lesz a legnagyobb barátjuk, akik az egytál ételek kedvelői. Hiszen a római tál egyik legnagyobb előnye, hogy a köretet, húst, illetve zöldséget mindent egyszerre beletehetünk.

Ahhoz, hogy ezeket a finom vacsorákat el tudjuk készíteni, meg kell tanulnunk pár alapszabályt. Római tál, általában agyagból készül. Három különböző féle római tálat különböztethetünk meg: natúr, belül mázas, minket oldalán mázas. Mielőtt használatba vesszük nagyon fontos, hogy legalább egy órát áztassuk be vízbe. A kerámia edények egyik legnagyobb jellemzője, hogy rosszul bírják a hőingadozást. Így ügyeljünk arra, hogy mindig hideg sütőbe tegyük be. Majd a tállal együtt melegítsük fel a kívánt hőmérsékletre. Amikor elkészült a vacsora, akkor szintén nagyon kell ügyelnünk, hogy fokozatosan hűljön ki és, hogy semmiképp se tegyük hideg felületre. Ugyanis, akkor könnyedén elrepedhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*