Gyümölcsök melyek bajt is okozhatnak

A legtöbb gyümölcsről és zöldségről elmondhatjuk, hogy a fogyasztásuk nagyon egészséges lehet az emberi szervezet számára. Viszont vannak olyan élelmiszerek is, melyekkel nem árt óvatosan bánni, ugyanis bizonyos esetekben akár mérgezőek is lehetnek.

Amennyiben kiegyensúlyozottan szeretnénk étkezni, akkor a gyümölcsök és a zöldségek az étrendünk alappillérei közé sorolandóak. Viszont nem árt figyelembe venni, hogy a jótékony hatásukat csakis akkor tudják megfelelően kifejteni, ha fogyasztásra alkalmas, érett gyümölcsöket eszünk meg. Amennyiben nem így járunk el, akkor abból akár nagy baj is lehet. Ugyanis vannak olyan gyümölcsök és zöldségek, melyeket jobb nyersen nem fogyasztani. Ilyen pl. a licsi, melyet ha éretlenül fogyasztunk, akkor a benne lévő toxinok akár extrém mértékben is levihetik a vércukorszintünket. Ennek következményeként az egyébként is alacsony vércukorral rendelkezők, illetve azok akik alul tápláltak akár lázat, enkefalopátiát, vagy extrémebb esetekben akár még halált is okozhat.

Ezen felül meg kell még említeni a nyers kesudiót, melyben egy urushiol nevű anyag található meg. Ez az anyag, amely a mérges szömörcét is veszélyessé teszi. Az ilyen élelmiszerek fogyasztása bőrkiütéseket okozhat, lenyelve pedig mérgező is lehet. Azok számára, akik fokozottan érzékenyek akár még halált is okozhat. Továbbá meg kell még említeni a ackee-t és a csillaggyümölcsöt is. Az ackee gyümölcsben ugyanaz a toxin található meg, mint a licsiben. Ennek következményeként nem szabad se nyersen, se pedig éretlenül fogyasztani. Ám meg kell említeni, hogy a nem megfelelően feldolgozott gyümölcsnek is lehetnek veszélyei. Ugyanis a benne található természetes hidrogén-cianid megzavarhatja a pajzsmirigy hormontermelését.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*