Friss fűszernövények a konyhában

Igaz, hogy a szupermarketekben már kaphatók cserepes fűszernövények, de magunk is nevelhetünk, hogy mindig legyen friss fűszer a konyhánkban. Néhány fűszernövényt tarthatunk a lakásban még a téli fényhiány ellenére is. Némelyiket nem csak ételeink fűszerezésére használhatjuk, hanem gyógynövényként gyógyászati célra is.Az alábbi fűszernövények cserépben, a konyhában, a konyhaablak párkányán nem csak az ételek ízesítéséhez állhatnak mindig frissen rendelkezésünkre, hanem egyben konyhai dekorációs funkciót töltenek be.

Bazsalikom egyszerűen termeszthető, a déli fekvésű ablakban elhelyezve a leg optimálisabb választás, csakúgy, mint az Oregánó, amely aromás illatáról ismert, és az olaszos ételek egyik meghatározó fűszernövénye.
Babér a nyitott tágas teret és a levegőt szereti, ezért figyeljünk, hogy ne zsúfoljuk össze kis helyre más növényekkel.
Metélőhagyma virágja lilás-rózsaszínes, ami nagyon jól mutat az ablakban. Ezt a fűszernövényt se zsúfoljuk össze más növényekkel.
A Petrezselyem a leginkább használt fűszernövény ízesítéshez, díszítéshez egyaránt. Nagyon szereti a napfényt, ezért cserepét keleti vagy nyugati fekvésű ablakba állítsuk.
A Rozmaring jól fejlődik akkor is, ha egy kifejlett növényről lemetszett ágat, hajtást gyökereztetünk ki. Leginkább déli fekvésű ablakba tegyük, ahol a lehető legtöbb napfény éri.
A Zsálya egy kertben levágott zsálya hajtásból is könnyen nevelhető. Szintén szereti a napot, ezért jó, ha cserepét déli tájolású ablakba állítjuk.
A Tárkonyt elegendő folyékony tápoldattal kell ellátni, ugyanakkor dugványozással új példányt ültethetünk. Szintén igényli a napfényt, ugyancsak déli fekvésű ablakban való elhelyezése javasolt.
A Kakukkfű dugványozással szintén szaporítható, de nevelhető magról is. Állítsuk keleti vagy a nyugati fekvésű ablakba a cserepet.

Vélemény, hozzászólás?