Evés utáni fejfájás

Előfordult már önnel, hogy egy finom vacsora után úgy érezte, hogy iszonyatosan megfájdult a feje minden ok nélkül? Elég kétségbeejtő, de sajnos az evés utáni fejfájás valódi dolog, és több különböző oka is lehet, amikről most többet tudhat majd meg.

A különböző sütemények és cukorkák például felpuffaszthatják az embert és fejfájást is okozhatnak. De miért? A cukornád a vércukor növekedését okozza, majd annak hirtelen csökkenését, magyarázta Medhat Mikhael, a MemorialCare Orange Coast Orvosi Központ nem operatív programjának orvosi igazgatója. Ez reaktív hipoglikémiát okozhat – vagy étkezés utáni alacsony vércukorszintet – ami szédülést és fejfájást okoz. Mindehhez még hozzájárulhat a gyengeség, az izzadás és a remegés érzése i  a Nemzeti Cukorbetegség, Emésztési és Vesebetegségek Intézete szerint.

A nagyon sós ételek is (például a fagyasztott élelmiszerek, a tészta szószok, a paradicsomlé és a feldolgozott sajt) okozhat komoly fejfájást. Azoknak, akik nagyon sok nátriumot fogyasztanak (körülbelül 8000 mg naponta), a brit adatok szerint 33% -kal többször van fejfájásuk, mint azoknak, akik naponta 4000 mg nátriumot fogyasztanak. Hivatkozásként az American Heart Association azt javasolja, hogy az optimális egészség érdekében naponta legfeljebb 1500 mg sót fogyasszanak. A felesleges nátrium növeli a vér mennyiségét, ami több helyet foglal el a véredényekben. „A vérerek bővülnek, hogy elférjenek, ami fejfájást okozhat” – magyarázza Mikhael. A vegyi tartósítószerekkel, például nitrátokkal, szulfitokkal vagy MSG-vel töltött élelmiszerek migréneket is okozhatnak a véráramlás növelésével. Ezek az adalékanyagok gyakran megtalálhatók a feldolgozott húsokban, az alkoholban, a szójaszószban és a konzervlevesben, a The National Headache Foundation forrása szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*